Türkiye basını toplu mezarı 6 ay sonra fark etti

Türkiye-Yunanistan sınırında ölen kaçak göçmenlerin gömüldüğü bir toplu mezar ortaya çıktığına dair haberler Türkiye basınında geniş yankı buldu. Oysa mezar 2010 yılının Ağustos ayında bulunmuştu.

Son günlerde sıkça gündeme gelen toplu mezarlardan Yunanistan sınırında da bir tane bulunduğuna dair haberler, Türkiye’de pek çok haber kanalı ve gazetede yer aldı. Oysa mezarın keşfedilmesi yeni değil.

Avrupa’ya kaçak yollardan girmeye çalışan göçmenlerin gömüldüğü bu toplu mezar, geçen Ağustos’ta bulunmuş ve konu Yunan basınında çok ses getirmişti. Bugün Sidero köyünde yer alan toplu mezara dair verilen bilgilerin neredeyse tümü altı ay önce Yunan basınında yer alanlarla aynı. Yalnızca Türkiye basını mezardaki ölü sayısını 167 olarak duyururken, Yunan basınında altı ay önce bu sayıyı “150’nin üzerinde” şeklinde ifade edilmişti.

Her yıl binlerce göçmenin Türkiye üzerinden Yunanistan’a geçmeye çalıştığı, bir çoğunun ya Meriç’te boğularak öldüğü, ya da güvenlik güçlerince öldürüldüğü biliniyor.

Ancak aylar önce Yunanistan’ı çalkalayan Sidero köyündeki toplu mezarın Türkiye’de altı ay sonra gündeme gelmesi ise oldukça şaşırtıcı.

Türkiye basınında yer alan haberler, Alman haber kuruluşu Der Spiegel’in 20 Şubat tarihli haberini kaynak alıyor. Der Spiegel’in, altı ay önce bulunmuş toplu mezarı yeni keşfedilmiş gibi lanse etmesi de akıllarda soru işareti yaratıyor.

AB’nin motoru olan Almanya'nın bu konuyu tekrar gündeme getirmesinin arkasında, AB’nin yeni sınır güvenliği politikasının önemine vurgu yapmak istemesi olduğu düşünülüyor.

(soL-Haber Merkezi)

Türkiye basınında yeni gündeme gelen Sidero köyündeki toplu göçmen mezarıyla ilgili Yunanistan'da 10 Ağustos 2010 tarihinde çıkan haber şöyle: