Türk ‘gazeteci’den cihad nutku

Suriye’de “gazeteci” sıfatıyla faaliyet gösteren Fatih Tezcan’ın cihadçı militanlara “Esad’ı destekleyenler kâfir, müşrik” diye nutuk atarken çekilmiş görüntüleri Youtube’da yayınlandı. Fatih Tezcan, “gazeteci” olarak gittiği Suriye’de silahlı gruplarla işbirliği yapıyor, “sadık dost” olarak niteleniyor.

Suriye’de bir Türk “gazetecinin” İslamcı militanlara nutuk çektiği ve Suriye hükümetini destekleyenleri “kâfir” ilan ettiği video görüntüleri ortaya çıktı.

soL Gazetesi'nden Yiğit Günay’ın haberine göre, Analizmerkezi.com sitesinin yöneticisi olan Fatih Tezcan, görüntüde etrafı militanlarla çevrili olduğu sırada mikrofon elinde, ateşli bir konuşma yaparken görülüyor. Tezcan, 46 saniyelik görüntüde Arapça, “Bazıları tövbe haşa ‘la ilahe illa Beşar’ diyor. (Esad) destekçileri bunu diyor. Onlar kâfirler, onlar müşrikler” diyor.

Cihadçı komutanla el ele
Fatih Tezcan, Suriye’de silahlı çatışmaların başlamasından bu yana üç defa bu ülkeye gitti. Tezcan Facebook hesabında, Halep’teki saldırıları örgütleyen Tevhid Tugayı komutanı Abdülkadir Salah ile, tugayın sancağının önünde el ele poz verdiği fotoğrafları paylaşıyor. Suriye’deki silahlı gruplarla ilişkisini ifşa etmek konusunda cüretli. Tezcan, Facebook sayfasında söz konusu fotoğrafın altına şu yorumu düşmüş: “(Beni) ‘Ooo… Sadık bir dost’ diyerek karşıladı ve bak ne yalan söyleyeyim, bu güzeldi…”

Tezcan’ın birlikte hareket ettiği Tevhid Tugayı, Selefiler’e yakın bir silahlı grup, Özgür Suriye Ordusu’ndan bağımsız hareket ediyor. Kurucusu daha önce Irak’ta da savaşmış olan bir cihadçı. Grup cihad uğruna yabancı militanların da Suriye’de savaşmasına sıcak bakıyor. Bünyesinde Libyalı cihadçı militanlar da savaşıyor.

Tezcan, Suriye halkının büyük kısmını “kâfir” olarak niteleyerek ve ülkedeki silahlı gruplarla işbirliği yaparak açıkça suç işliyor. Fatih Tezcan’ın militanlara nutuk attığı görüntülerin Youtube’a Suriye devleti yanlısı kaynaklar tarafından yüklenmiş olması ise, Tezcan’ın bu faaliyetlerinden Suriye devletinin de haberdar olduğunu gösteriyor.

Gazetecileri tehlikeye atıyor
Bu durum, Fatih Tezcan’ı Suriye güvenlik güçlerinin gözaltına alma olasılığını ortaya koyuyor. Bu olasılığın gerçekleşmesi durumunda Türkiye’de bir kez daha “gözaltına alınan gazeteci krizi” yaşanacak.

Daha önce Adem Özköse ve Hamit Coşkun Suriye’de bir süre gözaltında tutulmuşlardı. Adem Özköse hakkında da silahlı gruplarla işbirliği yaptığına dair iddialar ortaya atılmıştı. Kameraman Cüneyt Ünal ise bir ayı aşkın süredir gözaltında. Ünal için meslektaşları her hafta İstanbul’da eylem düzenliyor.

Fatih Tezcan’ın gazeteci sıfatıyla silahlı gruplarla işbirliği yapması, Suriye devletinin yabancı gazetecilere karşı daha temkinli olmasını ve önlem almasını da beraberinde getiriyor.

Suriye muhalefetinin ayrımcı söylemi
Suriye’de silahlı muhalefet içinde İslamcı grupların büyük ağırlığı var. İslamcı gruplar, çatışmaların başlangıcından bu yana Suriye’de özellikle Aleviler’e ve Hıristiyanlar’a karşı ayrımcı bir dil kullandılar. “Aleviler tabuta, Hıristiyanlar Beyrut’a” sloganı en sık duyulan sloganlardan biri oldu.

Fatih Tezcan’ın muhalefeti desteklemeyen herkesi “kâfir” ve müşrik” ilan ettiği ifadeleri, kendisinin de bu dili paylaştığını gösteriyor.