TGC ve TGS Basın Kartı Komisyonu’ndan çekildi

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası(TGS) yürürlüğe giren yeni Basın Kartı Yönetmeliği'ni hukuksuz olduğu gerekçesiyle kabul etmediklerini belirterek, Basın Kartları Komisyonu'ndan çekildi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası, önceki gün Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Müdürlüğü tarafından yürürlüğe konulan yeni Basın Kartı Yönetmeliği’ni hukuksuz olarak tanımlayarak Basın Kartları Komisyonu’ndan çekildiklerini açıkladı.

Yeni yönetmelikle geçmişte 13 üyeden oluşan Basın Kartları Komisyonu’nda 5 üyeyle temsil edilen TGC ve TGS, üye sayısı 15’e çıkarılan komisyonda 3 üyeyle temsil edilecekti. İki meslek örgütü de aldıkları karar doğrultusunda yeni komisyona üye vermeyeceklerini açıkladı.

‘BİZİ KONU MANKENİ OLARAK KULLANAMAYACAKLAR’

TGC’nin Cağaloğlu’ndaki merkezinde bir basın toplantısı düzenleyen meslek örgütleri adına konuşan TGC Başkanı Turgay Olcayto, yönetmelikte yapılan düzenlemenin kendilerine hiçbir şekilde haber verilmediğini belirterek, Basın Kartları Komisyonu’ndan ayrılma gerekçelerini “Bizi konu mankeni olarak kullanamayacaklar” sözleriyle açıkladı. Olcayto, “Biz bunca yıl komisyona emek veren bir kuruluşuz. Ben komisyon başkanlığı yaparken hep şunu düşündüm; gazeteci önemli, gazetenin ismi değil. Dolayısıyla bizim orada olmamız bugünkü o bozuk yapıya bir meşruiyet kazandıracaktır. Bizim başlıca ayrılma nedenlerimizden biri budur” dedi. Olcayto henüz geçici bir hükümet kurulmadan böyle bir düzenleme yapılmasını da hukuksuzluk olarak niteledi.

‘FİGÜRAN OLARAK ORADA BULUNMAMIZIN GEREĞİ YOK’

TGS Başkanı Uğur Güç ise düzenlemeyle meslek örgütlerinin etkisiz bırakılmak istendiğini belirterek, “Bu hem hukuksuzca yapılan bir düzenleme hem de meslek örgütlerinin figüran olarak orada bulunmasının gereği yok. Devlet ve gazete patronları bir araya gelerek çoğunluğu bitirdikten sonra zaten buradan bizim istediğimiz kararların çıkmayacağı bellidir. Bu koşullarda bizim orada bulunmamızın gereği yoktur. Açılacak dava ile yeni yönetmelik iptal edilirse ondan sonra çıkarılacak yönetmelikle tekrar basın kartları komisyonunda olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Güç, TGS’nin hükümetin hedefinde olduğunu vurgulayarak, “Öncelikle Anadolu Ajansı bizden çıkarılarak yandaş bir sendikaya geçirildi. Sonra Basın İlan Kurumu'ndaki temsilci sayımız düşürüldü, en sonunda oradan da çıkartıldık. Şimdi de bu son düzenleme ile Basın Kartları Komisyonu'ndaki üye sayımız 3’ken 1'e düşürüldü. Biz burada verdiğimiz kararlarla meslek etiği açısından emniyet supabı gibi görev yapıyorduk. Maalesef iktidar bizi hedef gibi vurup bizi buralardan dışlamayı tercih etti. Bu komisyonlarda daha önce meslek örgütleri ağırlıkta olduğu temsilcilerle basın kartları verilirken şu anda 15 kişiye çıkarılan komisyon ile patronlar ve devletin ağırlığı fazlalaştı. Bu durumda meslek etiğine göre karar verileceğini hiç zannetmiyoruz” dedi.

Uğur Güç, yapılan yeni düzenlemeyle mesleği gazetecilik olmayanların da kart almasının önünün açıldığının altını çizdikten sonra, “Ancak gazeteci olanlar için basın kartları devletin seçimine göre verilecek” ifadelerini kullandı