Taraf'tan Fidan'ın adaylığına ilişkin çarpıcı iddia: 'Ahmet Hoca' operasyonu

Taraf Gazetesi'nde bugün yayınlanan Hüseyin Özay imzalı haberde, MİT müsteşarlığından istifa eden Hakan Fidan'ın adaylığının parti içinde 'operasyon' olarak değerlendirildiği, Fidan'ın adaylığının Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Beşir Atalay'ın işi olduğu iddia edildi.

Taraf Gazetesi'nden Hüseyin Özay'ın bugünkü haberine göre MİT müsteşarlığından istifa eden Hakan Fidan, AKP’deki seçim hesaplarını karıştırdı. Haberde dikkat çeken bir başka nokta ise bu durumun parti içerisinde bir 'operasyon' olarak değerlendirilmesi oldu.

Haberde, Hakan Fidan'ın aday olması için istifa etmesinin AKP'nin seçim hesaplarında karışıklığıa neden olduğu vurgulanırken, 'operasyon'un mimarları olarak Ahmet Davutoğlu ve beşir Atalay gösteriliyor.

Hüseyin Özay'ın haberinin ilgili bölümü şöyle:

DAHA ÖNCE DE İSTİFA ETMEK İSTEMİŞ

Ancak, Saray çevresinden sızan bilgiler, Fidan’ın istifasının perde arkasında parti içi muhalefetin ayak izleri olduğunu gösterdi. Hükümete yakın medya kuruluşlarının da bu çerçevede, MİT Müsteşarı Fidan’a yönelik “inceden” eleştirilere başlaması dikkat çekti. MİT Müsteşarı Hakan Fidan, geçmişte de birçok kez istifa etmek istedi. Erdoğan ise bu talebe her zaman karşı çıktı. Son olarak, 7 Haziran seçimlerinden önce de Fidan, görevden ayrılmak istediğine yönelik düşüncesini Erdoğan ile paylaştı. Ancak Erdoğan yine bu talebe karşı çıktı. Başbakan Ahmet Davutoğlu da, Fidan’ın istifasına destek vererek konuyla ilgili olarak Erdoğan ile birkaç kez görüştü. Erdoğan, Başbakan’a da aynı cevabı verdi. Buna rağmen, MİT Müsteşarı Fidan, istifa dilekçesini 6 Şubat’ta verdi. 10 Şubat itibariyle yürürlüğe girecek olan dilekçe, bir anda basına sızdırıldı. Böylece geri alınmasının da önüne geçildi.

DAVUTOĞLU’NUN SAĞ KOLU OLDU
Fidan’ın, Başbakan Davutoğlu’nun yanında yer alması, AKP içinde de dengeler açısından çok büyük dalgalanmaya yol açtı. Fidan’ın istifası, parti içinde bir “Ahmet Hoca” operasyonu olarak nitelendiriliyor. AKP Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay’ın da bu konuda Davutoğlu’na destek verdiği ifade edildi. Erdoğan’ın “sır küpüm” dediği Fidan bir anlamda Davutoğlu ekibinin içinde yer aldı. Şu anda, Erdoğan’a yakın isimler olarak bilinen Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile İçişleri Bakanı Efkan Ala üzerinde lobi faaliyeti yürütülüyor. Fidan’ın istifası, Davutoğlu’nun milletvekili adayı listesi üzerindeki yetkisini de arttırdı. Daha önceden Konya ve bazı İç Anadolu’daki illerin milletvekili adaylarını belirleme yetkisi verilen Davutoğlu’nun, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerdeki adaylar konusunda da söz sahibi olmak için çalışmalara başladı. Bu gelişmeler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Köşk’e çıkması üzerine başlayan parti içi muhalefetin büyümesi olarak nitelendirildi.