Taraf’tan zoraki geri adım

Aziz Nesin’in başına 250 bin dolar ödül koyan “işadamı” Mehmet Ali Şadoğlu’nun verdiği reklamı sitesinde yayınlayan Taraf gazetesi, okurlardan ve Ahmet Nesin’den gelen yoğun tepki sonrasında geri adım attı.

Aziz Nesin’in “İstanbul dışına çıkması halinde öldürülmesi” yönünde verdiği fetva ve öldürene vaat ettiği 250 bin dolarlık ödülle tanınan Mehmet Ali Şadoğlu’nun reklamını yayınlamakta sakınca görmeyen Taraf Gazetesi, okurlar ve Ahmet Nesin’den gelen tepki sonrasında geri adım attı.

Konu ile ilgili olarak daha önce açıklama yapan Taraf yazarı Yıldıray Oğur “ilanın dikkatsizlik sonucu yayınlandığını ve uyarılar sonrasında yayından kaldırıldığını” açıklamış, ancak ilan sitede yayınlanmaya devam etmişti.

Taraf’ın “gözünden kaçanlar”
Saldırgan dinci gerici kimliğiyle bilinen Şadoğlu’nun Taraf ile bir yıllık ve peşin ödemeli bir reklam anlaşması imzaladığı öğrenilirken, Taraf’ın bu sırada Şadoğlu’na dair kimi gerçekleri gözden kaçırmış olmasının inandırıcılığı bulunmuyor.

Zira Şadoğlu hakkında internette yapılan kısa bir araştırmada bile ortaya çıkanların dikkatten kaçması mümkün değil. Aziz Nesin’in başına ödül koymanın yanı sıra, Nesin’i Sivas katliamının sorumlusu olarak göstermeyi deneyen Şadoğlu, “Nesin’in mezarına tuvalet yaptıracağı” yönünde düzeysiz ve saldırgan açıklamalarıyla da unutulması mümkün olmayan bir isim. Öte yandan Şadoğlu, Tempo dergisi’nde 2005 yılında yer alan röportajında, “yaptıklarından pişman olmadığını, bugün olsa yine yapacağını” açıklayarak yeniden gündeme gelmişti. Şadoğlu’nun, reklama konu olan sitesindeki yazılarında da o dönemde yaptıklarını sahiplenmekten ve Nesin’e hakaretler yağdırmaktan geri durmadığı görülüyor.

Şadoğlu’nun katilleri sahiplenme ve ödüllendirme eğiliminin Nesin ile sınırlı olmadığı da biliniyor. Türban karşıtı olduğu için öldürülen Gümüşhane Barosu Başkanı Ali Günday’ın katiline avukat tutan ve savunmasına destek veren Şadoğlu, sık sık verdiği fetvalarla dikkat çekerken, “Türkiye’de Diyanet İşleri kurumunun ‘laik düzene fazlasıyla bütünleştiği için’ fetva yayınlayamayacağı” yönündeki açıklamalarıyla da gündeme gelmişti.

Okur baskısına ve Nesin’in tepkisine Şadoğlu’nun açıklamaları eklenince…
Taraf’ın geri adımında, okurlarının yoğun baskısının ve son olarak Ahmet Nesin’in tepkisinin yanı sıra Şadoğlu’nun sözde kendini savunmak adına yükselttiği saldırganlığının da etkili olabileceği anlaşılıyor.

Zira, söz konusu ilan on günden fazla süredir yayınlanırken, okurlardan ilk günden bu yana gelen uyarıların dikkate alınmadığı biliniyor. Ancak, tartışmalar nedeniyle açıklama yapan Şadoğlu’nun, Aziz Nesin’i hedef göstermeye devam ederken, oldukça düzeysiz ve Taraf’ın dahi arkasında durmakta zorlanacağı ifadeler kullanmasının süreçte payı olabileceği izlenimi uyanıyor.

Taraf’tan siteye “ayar”
Şadoğlu tarafından verilen reklamı kaldıran Taraf’ın, bunun yerine islamcı yayınevi Timaş’ın reklamını koyduğu gözlenirken, böylece kendisine bu kesimden yönelebilecek tepkileri frenlemeyi umduğu anlaşılıyor.

(soL - Haber Merkezi)