Star’dan FKF’ye manşetten saldırı

Star Gazetesi dün manşetten okullarında mescit açılmasını öncelikli görmeyen FKF’li öğrencilere saldırdı. FKF’nin yanıtı ise “Gençlik aydınlanma değerlerini savunacak, iktidarın bu çılgın projesini de engelleyecektir” şeklinde oldu.

Star gazetesinin dün manşetten verdiği “Mescit isteyene hakaret edin” başlıklı haberi gazetecilik mesleğinin ne kadar ayaklar altına alındığını bir kez daha gösterdi. “ODTÜ’de başörtülü öğrencileri taciz eden gruplar Galatasaray Üniversitesi’nde de boş durmadı” spotuyla yayımlanan haberde, kampüs içinde mescit açılması için imza toplayan öğrencilere solcu öğrenciler tarafından “zulüm uygulandığı”, “linç kampanyası başlatıldığı” iddia ediliyor.

Haberde “İşçi Partisi ve TKP’ye yakın sol gruplar mescit açılmasını isteyen öğrencilerin aşağılanması, rencide edilmesi hatta suratlarına tükürülmesi için kampanya başlattı. FKF GSÜ imzalı bildiride, ibadetin insan hakkı olmadığı öne sürüldü” iddialarına yer veren Star’ın haberin altını doldurmak içinse sık sık “kan dondurdu, bu kadar da olmaz dedirtti” gibi ifadeler kullanması dikkat çekiyor.

Mescit talebinde bulunan öğrencilere karşı linç kampanyası başlatıldığını ve yaşananların Nazi Almanyası’nı hatırlattığını öne süren Star gazetesi, Fikir Kulüpleri Federasyonu’nun (FKF) “GSÜ iktidara secde eder mi” başlıklı bildirisinden de bahsetti. Federasyonun isminin iki yerde “FKF” yerine “FKK” olarak kısaltılması ayrıca dikkat çekerken söz konusu bildirinin öğrencileri tehdit ettiği söylendi ama buna dair herhangi bir kanıt sunulmadı.

FKF’nin yayımladığı bildiride, “öğrencilerin ibadet hakkının bulunduğu ancak AKP iktidarıyla birlikte bu isteklerin siyasal emellere alet edildiği ve bu amaçla kullanıldığı” yazıyor. Star’ın haberinde geçen “hakaret ediyorlar, tehdit ediyor, linç kampanyası başlattılar” sözlerinin karşılığı olabilecek ifadeler ise FKF’nin bildirisinde geçmiyor.

Star'dan kendine yakışan iftiralar
Star ayrıca FKF öncülüğünde, imza toplayanlara yönelik “Bunları gördüğünüz yerde küfrediniz, aşağılayınız, hatta suratlarına tükürünüz” kampanyası başlatıldığını iddia ediyor. İddiasını bir Facebook yorumuna dayandıran gazete, manşete taşıdığı haberin altını doldurmaktan yoksun çünkü haberinde söz konusu “linç kampanyasının” FKF öncülüğünde yapıldığına dair tek bir kanıt sunulmuyor.

Konunun saptırıldığını ve başka yerlere çekildiğini söyleyen FKF Galatasaray Üniversitesi Temsilcisi D.Can soL’a verdiği bilgide “Biz yayınladığımız bildiride Aydınlanma değerlerini savunduk ve geçtiğimiz senelerde bir yangın geçiren okulumuzun teknik olarak buna müsait olmadığını, doğal olarak bu inadın saçma bir inat olduğunu söyledik.

Üniversitemiz tüm bu sıkıntılar yaşanırken, öğretim üyelerinin odası yokken, ders yapılacak sınıf bulunamazken, GSÜ öğrencisi tabii ki bu girişimle dalga geçer ama bizim tarafımızdan kimsenin linç kampanyası başlatmaya ihtiyacı yok. Ayrıca tek kanıt olarak sunulan söz konusu Facebook yorumunu biz hiç görmedik” şeklinde konuştu.

‘Nerden baksan tutarsızlık’
FKF Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Akın Art konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “AKP Türkiyesi gerçekten tımarhane gibi. Kısa bir süre önce çapulcular olarak Ahmet Kaya’yı linç etmekle suçlanıyorduk. Bugün de FKF olarak müslüman öğrencileri hedef alan bir linç çağrısında bulunduğumuz iddia ediliyor. Haberde FKF’li öğrenciler ‘Nazi Almanyasını hatırlatan bir saldırıda bulundu’ diyor. AKP’nin kamusal alanı dinselleştirdiğini iddia eden bir açıklama yapmamız bu ‘saldırı’ dedikleri. Her zaman kullanılan AKP taktiği. Kronik mağduriyet, karşıdakinin meşru taleplerini kriminalize etme, son olarak argüman vs. sunmadan karşıyı faşistlikle veya darbecilikle suçlama. Adımızın kısaltmasını yazarken bile yalan söyleme ihtiyacı duyan bir gazeteyi ciddiye almak niyetinde değiliz. Haber nerden baksak tutarsızlık, nerden baksak ahmakça.

Ancak haberde de, açıklamamızda da yer alan ‘Gençlik Aydınlanma değerlerini savunacak, iktidarın bu çılgın projesini de engelleyecektir’ cümlesini hatırlatmakta fayda var. Yalanla dolanla bu gerçeği değiştiremeyecekler. Tetikçilikleri işe yaramayacak.”