Star gazetesi Barkey’e yanıt verdi: ‘Suriye’nin hava savunma sisteminin sırları Ankara’daki uçaktaydı’

Star gazetesi zorla Ankara’ya indirilen Suriye yolcu uçağında, Suriye hava savunma sistemi hakkında çok önemli ayrıntılar bulunduğunu iddia etti. İddianın Henri Barkey’in “Suriye’nin hava savunma sistemi çok sofistike” sözleriyle aynı gün gündeme gelmesi dikkat çekti.

Star gazetesi dün oldukça tartışmalı bir iddia ortaya atarak, geçen hafta Ankara Esenboğa Havalimanı’na inişe zorlanan Suriye Havayolları uçağında, Suriye hava savunma sistemi hakkında çok önemli ayrıntılar bulunduğunu öne sürdü. Star’ın iddiasına göre el konulan kargodan elde edilen veriler, NATO ve Türkiye uzmanlarının Esad yönetimin en önemli dayanak noktalarından birisi olan hava savunma sisteminin çözülmesini sağlayacak.

Başbakan Erdoğan’ın ısrarla “harp malzemesi” dediği, konunun uzmanlarına göre ise silah parçası sayılamayacak olan malzemeden ne çeşit bir askeri sır ele geçirildiği ise anlaşılamadı. Ancak Star’ın haberinde, “Ankara’ya indirilen Suriye uçağından çıkan malzemelerdeki yazılımın, hava savunma sistemin radarlarında ve füze beyninde kullanılan elektronik ve kriptografik sistemi ihtiva ettiğinin kesinlik kazandığı” iddia edildi.

Malzemenin HAVELSAN ve NATO uzmanları tarafından incelendiğini söyleyen Star, “hava savunma sistemi için hayati önemde” olduğunu öne sürdüğü malzemelerde bulunan yazılımla füze ve radarlarda kullanılan yazılımın birbiriyle bağlantılı tek yazılım olduğu iddia etti. Star, buradan da “Esad’ın en güçlü kozu da çözülmek üzere” sonucuna ulaştı.

Görev NATO kapsamındaymış!
Haberde ayrıca Suriye’nin de sahip olduğu Rus yapımı hava savunma sistemlerinin bölgedeki başka ülkelerin de elinde bulunduğu söylenerek, bu durumun yapılan çalışmayı daha da önemli kıldığı ileri sürüldü. Haberin devamında ise Suriye uçağının indirilmesinin “NATO kapsamında bir görev olduğu” ve “NATO’nun üye ülkelere tehdit olabilecek unsurlara karşı istihbarat desteği verme zorunluluğu bulunduğu” ifade edildi.

AKP yönetimi Suriye uçağının inişe zorlanmasını gerekçelendirmek için kullandığı “uçakta askeri malzeme var” iddiasının kaynağı konusunda herhangi bir açıklama yapmış değil. Diğer yandan NATO da uçağın Suriye hava savunma sistemi hakkında “çok önemli” bilgi edinilebilecek askeri teçhizat içerdiği ve bu malzemelerin inceleme altına alındığı konusunda bir açıklama yapmış bulunmuyor. Dahası NATO güçleri Suriye’ye resmen savaş ilan etmediğine göre, uçakta bulunan ve uzmanların “askeri malzeme olmadığı” konusunda görüş bildirdiği malzemenin hangi sıfatla “üye devletlere tehdit unsuru” olarak kabul edildiği de açıklamaya muhtaç bir başka konu.

Star, Barkey’e yanıt mı verdi?
Star’ın gündeme getirdiği bu hayli kuşkulu iddiaların Suriye uçağının indirilme sebebine bir açıklama getirmekten ziyade, aynı gün Radikal’den Ezgi Başaran’a konuşan CIA uzmanı Henri Barkey’e bir yanıt olarak algılanması mümkün.

Barkey, dün Başaran’a verdiği röportajda “Türkiye istese de Suriye’ye tek başına giremez” diyor ve bunu şöyle gerekçelendiriyordu:

“Türkiye’nin derdi orada bir nevi uçuşa kapalı alan (no-fly zone), tampon bölge yaratması. Bunun için de sürekli Amerika’ya baskı yapıyor çünkü kendisi yapamaz. Biz, yani Amerika niye buna yanaşmıyoruz, onu anlatayım. Suriye’nin uçaksavar sistemi muazzam sofistike. Amerika’nın bile o sistemi sindirmesi için yüzlerce uçak kaldırması lazım. İsrail’e karşı geliştirildiği için Suriye’nin uçaksavar sistemi gerçekten tahmin ettiğinizin çok üstündedir. Bana Washington’dan şöyle söylendi: ‘Evet Suriye’de bir no-fly zone yaratabiliriz ama bazı uçaklarımızı kesinlikle düşürürler.’ Bu işleri kimse oyun sanmasın. Bir haftadır Türkiye’deyim, çok tuhaf bir şeyle karşılaştım.”

Star’da yer verilen iddiaların, Barkey’in AKP yönetimine yönelik “ağır olun, bu işi tek başınıza yapamazsınız” mesajına birkaç açıdan cevap niteliğinde olduğu düşünülebilir. Birincisi, sözde “yazılımın” bulunduğu ve Suriye hava savunma sistemlerinin sırlarının çözülmek üzere olduğu yönündeki iddia, Barkey’in dile getirdiği temel gerekçeyi geçersiz kılıyor. İkincisi, söz konusu incelemenin NATO’yla birlikte gerçekleştirildiği ve uçakla ilgili NATO’dan istihbarat alındığı iddiasıyla, Türkiye’nin aslında tek başına hareket etmediği görüşü vurgulanmış oluyor.

Radikal de “yanıt” verdi
Dün Ezgi Başaran’a konuşan CIA uzmanı Barkey’e bugün Radikal’de çeşitli “uzman” görüşleriyle yanıt verdi. “Tampon bölge kurmak TSK’yı aşar mı?” başlıklı haberde görüşüne başvurulan Emekli Tümgeneral Armağan Kutlu’nun “Barkey halt etmiş”, Emekli Büyükelçi Uluç Özülker’in “Bir ordunun savaş kabiliyeti o silahı kullanan insanla ölçülür. PKK nedeniyle Türk ordusu fevkelade eğitimli ordudur” şeklindeki görüşleri de aktarıldı.
Radikal’e konuşan kişilerin bir şekilde “Türkiye Suriye’ye tek başına saldıramaz” görüşünde birleşmeleri ise dikkat çekti.

Bütün mesele askeri güç mü?
Türkiye’nin Suriye’yi askeri anlamda mağlup edip edemeyeceği tartışması, ana akım medyanın son dönemdeki gözde konusu. Bu konuyla ilgili televizyon ve gazetelerde sık sık askeri uzmanlar konuk edilirken, hiç hesaba katılmayan bir unsur ise Türkiye toplumunun savaş konusunda ne düşündüğü ve böyle bir saldırının hiçbir meşruiyetinin bulunmadığı…

(soL-Haber Merkezi)