Solun sesi olmak için okur desteği şart

Bu hafta sitede yayınlanan bazı haberlere gösterilen ilgi, soL'un "soldan bakmak isteyenlerin gözü, kulağı, sesi ve kalemi olma" yolunda hızla mesafe aldığını gösteriyor.

"Yeni Türkiye"yi tanımlayan ve artık bizi şaşırtmayan gelişmelerin yaşandığı bir haftayı geride bıraktık. Başbakan ve beraberindekilerin ODTÜ'ye yaptığı çıkarmaya tepki gösteren ve AKP hükümetinin üniversitelerde uyguladığı politikaları protesto eden öğrencilere polis bir kez daha saldırdı. soL, ODTÜ'de yaşananları an be an okuyucularına duyurdu. Ana akım medyanın belli filtrelerden geçirerek sunduğu saldırıyı, o gün ODTÜ'de bulunan okurlarımızdan gelen bilgilerle de zengin bir şekilde haberleştirdik. Ankara Üniversitesi (AÜ) SBF'de yaşananları naklen yayınlayan ana akım medyanın, ODTÜ'de aynı tutumu izlememesi, önümüzdeki dönemde alternatif medyanın haberlerinin öneminin giderek artacağını gösteriyor. Bu açıdan, bize ODTÜ'den güncel gelişmeleri geçen okurlarımıza teşekkür ediyor ve bu tür gündemlerde bilgi/haber akışının sürmesini diliyoruz. Benzer olaylarda AKP'nin büyük bir karalama kampanyası yürüttüğü düşünüldüğünde, soL'un okurlarının katkısıyla hızlı ve etkili yayıncılık yapmasının öneminin de arttığı görülüyor.

İşin bir başka boyutu daha var. ODTÜ'de yaşanan olaylar gibi hızlı gelişmelerde, olayın ayrıntılarına, kimlerin eylem yaptıkları ya da gözaltına alındıklarına dair bilgilerde eksiklikler yaşanabiliyor. Bu gibi durumlarda da okurlarımızdan ricamız eksiklerimiz konusunda bizleri uyarmalarıdır.

Yorumları kaldırmamızın ardından, köşe yazılarımızda yazara doğrudan soru ve eleştiri yöneltme imkanı sağlamıştık. Yazarlarımızın bu sorulara tek bir defada yanıt verecekleri bu yeni sistem, henüz hedeflerimizin uzağında olsak da, yavaş yavaş oturuyor. Bu hafta yazarlarımız Mustafa Kemal Erdemol, Kaan Arslanoğlu ve Tolga Binbay okurlardan gelen soruları yanıtladılar.

Yeni sistemimizin bir diğer işlevi ise mevcut haberler üzerine soL'un mutfağına çeşitli öneriler yapılması ve bu yolla ilerleyen günlerde haberlerimizin daha yetkinleşmesi için okurlarımızla birlikte düşünmeye başlama hedefimizdi. Ancak okurlarımızın bir kısmı içeriği zenginleştirmek için öneride bulunmak ya da eleştirilerini iletmek yerine haberlere hâlâ yorum yapmaya devam ediyor.

Okurlarımızın bir kısmından ise gözden kaçırdığımızı düşündükleri gelişmeler ile ilgili mesajlar aldık. Bu mesajların büyük bölümü gün içinde zaten girmeyi düşündüğümüz haberlere ilişkin idi. Okurlarımızın uyarı ve önerileriyle söz konusu gelişmeleri daha hızlı haberleştirdik. Bu hafta Hagi rumuzlu okuyucumuz sitemizde 17 Aralık günü yayınlanan ve AKP hükümetinin üniversitelere ilişkin politikalarını eleştiren haberimizin başlığına yaptığı eleştiriyi yerinde bularak, başlığı değiştirdik. Öneri, eleştiri ve katkılarını sunan tüm okurlarımıza bir kez daha teşekkür ediyoruz.

soL'un okunma oranlarında son iki haftadır süren artış bu hafta da devam etti. Özellikle AÜ SBF'de yaşananlardan sonra ODTÜ'de öğrencilerin protestosunu ve AKP hükümetinin bu protestoya müdahelesi ile yaklaşımını konu edinen haberlerimiz okurlarımızdan büyük ilgi topladı. Ayrıca, soL'un AÜ SBF'nin duayen hocalarının üniversitede yaşanan gelişmeler üzerine değerlendirmelerini içeren dizi haberimiz de oldukça ilgi çekti.

Bu ilgi, AKP hükümetinin hızlandırdığı medyada tek tipleştirme operasyonu vasıtasıyla "Yeni Türkiye"nin medyasının yaratılması sürecinde soL'un işlevine ışık tutarken, soL Haber Portalı'nın "sermaye basınının gizlediği ya da çarpıttığı olayları gündeme getirmesi" ve soL'un "soldan bakmak isteyenlerin gözü, kulağı, sesi ve kalemi olması" ilkelerinin altını çiziyor.

Okurlarımıza soL'a yeni başlattığımız “Öneri/Uyarı/Eleştiri İlet” sisteminin yanısıra (216) 330 58 04 numaralı telefon ve (216) 346 11 37 numaralı fakstan ulaşabileceklerini hatırlatmak istiyoruz. E-posta adreslerimiz ise [email protected], [email protected].

Hep birlikte, soL’dan düşünmeye ve üretmeye devam.
(soL)