soL dergisinde bu hafta: İşçiler bu düzene sığmıyor

soL dergisi bu hafta kapağına "İşçiler bu düzene sığmıyor" diyerek Yatağan işçilerinin direnişini taşıdı.

soL dergisinin yeni sayısı dün meydanlarda bugün ise bayilerde yerini aldı.

İşte soL dergisinde bu hafta sizleri bekleyen haber ve yazılar:

İŞÇİLER BU DÜZENE SIĞMIYOR

"Santralin Elsan Elektrik’e devrinin gerçekleştiği haberini aldıkları 30 Kasım gecesi yatağı yorganı işyerlerine taşıyan enerji ve maden işçileri, 'direnişimiz tüm Türkiye için' mesajını bütün ülkeye yaydı. Yatağan’da bunlar yaşanırken, daha yaralarını saramamış olan Soma madencileri işten çıkarıldı. Bir kez daha görüldü ki, işçiler AKP rejimine sığmıyor…" Yıldız Koç Yatağan direnişinin tüm ayrıntılarını yazdı.

KİMİN VE NEYİN İSTİKRARI BU?

"AYM Başkanı Haşim Kılıç’ın sözleri üzerine başlayan baraj tartışmasında, konunun özünün gözardı edildiği görülüyor. Baraj konusunda düzen siyasetinin yaptığı istikrar vurgusunu hedefe almadan yapılan tartışmaların sonuç alıcı bir noktaya evrilmesi mümkün değil." Ali Rıza Aydın geçtiğimiz haftanın en önemli gündem maddelerinden olan yüzde 10 seçim barajında gözden kaçmaması gerekenleri yazdı.

HAYDARPAŞA'NIN RANTINA DOYMAK BİLMİYORLAR...

"İstanbul Boğazı’na bakan tarihi binasıyla rantçıların uzun süredir gözüne kestirdiği Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampusu, AKP kıskacında. Meclis’ten geçen düzenleme, tarihi binanın piyasaya açılması tehlikesini gündeme getirdi." Serdar Nazım Yüce'nin haberi soL'da.

BULUŞTULAR ÖPÜŞTÜLER

"Aydınlanma çağıyla birlikte ya tasfiye edilen ya da gücü elinden alınan Papalık, Ekümeniklik, Halifelik gibi dini kurumsallıkların, gelinen noktada, kapitalizmin asli öğelerinden ve sermaye açısından son derece araçsal olduğu görülüyor." Nevzat Evrim Önal, Papa-Erdoğan buluşmasını yazdı.

AK SARAY'DAKİ HAŞMET GÜVEN VERMİYOR

"Yandaş medyada beklenmeyen tasfiyeler, egemen blok içindeki sürtüşmeleri tekrar gündeme getirdi. Erdoğan’ın kendi cephesine ciddi bir güvensizlik beslediği görülüyor." Yandaş medyadaki tasfiyeler...

DEVRİMLERİ ÇALINAN ÜLKE: MISIR

Mısır, 25 Ocak’ta başlayan ve Mübarek’in devrilmesine yol açan ayaklanmanın ardından geçen dört yılda, başladığı noktaya döndü. Herhangi bir sol seçeneğin yaratılamaması, Mısır halkını askeri ve İslamcı diktatörlükler arasında sıkıştırıyor. Özlem Başarır 'devrimleri çalınan ülkeyi' yazdı.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İNSAN 'HAK' VERİR Mİ?

"10 Aralık’ta 66’ncı yaşını kutlayacak olan İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin içeriği ve uygulanması, 'kimin için eşitlik, kimin için özgürlük' sorusunu bir kez daha gündeme getiriyor." Gonca Tokyol bu soruların yanıtını bildirgede yer alan maddeleri Türkiye'ye uyarlayarak veriyor.

Tarihçi-yazar Taner Timur ile son kitabı "AKP’nin Önlenebilir Karşı-Devrimi"ne ilişkin Fatma Pınar Arslan'ın yaptığı söyleşi soL dergide.

YAZILARIYLA

Yatağan nasıl kazanır? - Aydemir Güler

Renkli devrime karşı diktatör savunusu! - Kemal Okuyan

Önlük ile baret - Alpaslan Savaş

Kutsal öpücük - Kemal Kadıoğlu

Bıngıldağımdan vuruldum - Şule Süzük Toker

Hırsızlığa  çalışkanlık kılıfı! - Nihat Behram