soL dergi bu hafta sorulması gerekeni soruyor: Hangi Cumhuriyet?

İlanının üzerinden 91 yıl geçtikten sonra Cumhuriyet, yıl dönümünde, onu var eden emekçileri yerin yüzlerce metre altında ölüme terk etti. soL dergi bu hafta "Hangi Cumhuriyet?" kapağıyla çıktı, Cumhuriyet'in bu noktaya nasıl geldiğini ve çıkış için ne yapılması gerektiğini tartışmak için...

Bu sene Cumhuriyet'in yıl dönümü emekçilerinin toprak altında ölümü beklerken, kendi çocuğu olan gericiliğin gelip dayandığı son nokta olan Erdoğan'ın sarayında merasim yapmasına tanık oldu. Bu rastlaşmanın sadece bir tesadüf değil, 91 yılın ardından Türkiye'de Cumhuriyet'in içine düştüğü hazin tabloyu anlatması bakımından tarihsel bir andı. Türkiye’de cumhuriyet, burjuvazinin ileriye doğru attığı bu en önemli adım, aynı sınıfın yapısal özellikleri nedeniyle sakattır ve eksik kalmaya mahkûmdur. Cumhuriyet ve sosyalizm hedefleri ayrılmaz bir bütündür artık. Türkiye’de cumhuriyetçiliğin ve sosyalizmin sonuna kadar yürünecek yollarını kesiştirmenin vaktidir. Özgür Şen Cumhuriyet'in yarım kalan hüzünlü öyküsünü ve buradan çıkış yolunu yazdı.

Yerin altı ölüm, üstü açlık
AKP’nin “Yeni Türkiye”si işçi ölümleri üzerinde yükseliyor. Ermenek’te, iktidara yakınlığıyla bilinen Saffet Uyar’ın madenindeki su baskınında, 18 işçi madende mahsur kaldı. Aynı saatlerde, Soma madencileri de, AKP’ye tepkilerini Ankara yürüyüşüyle göstermeye hazırlanıyordu. AKP'nin madenciyi yerin altında ölüme üstünde açlığa mahkum ediş politikasını Yıldız Koç kaleme aldı.

Sürece ABD revizyonu
IŞİD’in Kobanê saldırısı ve sonrasında yaşanan gelişmeler, ABD’nin bölgeye müdahalesinde Kürt kartını daha işlevsel kullanacağını gösteriyor. Yeni durumun Türkiye’de yürütülen sürece yansımalarını şimdiden görmek mümkün. "Sürece ABD revizyonu"nu Volkan Algan yazdı.

ABD’nin Suriye’de plan değiştirme ihtimali
ABD’nin, bölgede yaşanan gelişmelerle birlikte, Beşar Esad’ı gerçekten devirmeyi isteyip istemediği tekrar tartışılmaya başladı. IŞİD tehdidi vesilesiyle, Suriye planları da güncellendi. Erman Çete, ABD’nin Suriye’de plan değiştirme ihtimalini kaleme aldı.

"Sanatçıya işkenceyle tarihe geçecekler"
AKM’nin tadilatı için ayrılan para nerede ve tadilat ne durumda? TÜSAK Yasa Tasarısı Devlet Tiyatroları’nda istifalara neden oluyor ama asıl amacı ne? Bu alanda, iktidarın ‘çekmecesi’nde daha neler var? Selnur Aysever bu soruların yanıtını aramak üzere Üstün Akmen’le görüştü.

Ve daha fazlası:

2O- Eğitimde sosyalist planlama: Küba
22- Hastalığa özendiren sağlık sistemi
24- AYM'den AKP'ye işçi hakları ayarı
26- AKP’li yıllar madenciye ölüm getirdi
28- Merkezlerin ‘dengesi’ sarsacak
30- Deutsche Bank diyetini ödüyor
34- Rusya'nın büyük hayali: Russky Mir
36- Militanlıktan politika mühendisliğine
38- BM ambargoyu yine mahkûm etti
40- Google aslında sandığınız şey değil
42- Kadıköy’ün tarihi işportaya düşer mi?
46- Ebola ve dehşet ideolojisi
48- Füzyon çalışmalarında arayış
52- İnsana, hikâyeye, gerçeğe dair umut
54- Çanlar yaşam için çalmalı!

Yazılarıyla:

5- Aydemir Güler - Viva, biji, yaşasın
17- Kemal Okuyan - Açık konuşmak...
27- Alpaslan Savaş - Hiçbiri son kaza olmayacak
39- Kemal Kadıoğlu - Haydi oraya
45- Şule Süzük Toker - Bir ihtimal daha var...
59- Enver Aysever - Umut kesemezsin insandan...
64- Nihat Behram - Hem aydınlanma düşmanı, hem ‘demokrat’