Şinal'ın ifadeleri TRT, AA ve Cihan'ı rahatsız etti!

Cumhuriyet gazetesine molotof kokteyli atılması ile ilgili davada dün ve bugün önemli gelişmeler yaşandı. TRT, Anadolu Ajansı ve Cihan Haber Ajansı'nın sanık Bedirhan Şinal'ın ifadelerine uyguladığı büyük sansür, AKP cephesinin durumdan ciddi rahatsızlık duyduğuna işaret ediyor.

Birinci ''Ergenekon'' davası ile birleştirilen Cumhuriyet gazetesine molotofkokteyli atılmasına ilişkin davanın tutuklu sanıklarından Bedirhan Şinal'ın dün ve bugün yaptığı açıklamalar AKP cephesinde paniğe neden oldu. TRT, Anadolu Ajansı ve Cihan Haber Ajansı Şinal'ın ifadelerini basın tarihine geçecek kadar ciddi bir sansür uygulayarak haberleştirdi.

"Ergenekon" davası sürecinde AKP cephesinin en çok gündeme getirdiği "Cumhuriyet gazetesine saldırıyı Ergenekon örgütü organize etti" tezini çürüten ifadeler veren sanık Bedirhan Şinal, dünkü duruşmada saldırıyı düzenlemesini polisin istediğini belirtmişti, bugünkü duruşmada da sözkonusu polislerin isimlerini verdi.

Şinal duruşmada, Hrant Dink'in katledilmesi davasının sanıklarından Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'i tanıdığını ve kendisinin de Alperen Ocakları üyesi olduğunu da söyledi.

Bedirhan Şinal ayrıca, daha önceki duruşmalarda verdiği ve AKP cephesinin elini rahatlatan ifadeleri baskı altında verdiğini, yalan olduğunu da söyledi.

Durum böyle olunca, Şinal'ın daha önceki ifadelerini "Ergenekon" davası ile ilgili kendi ellerini güçlendirmek için kullanan AKP cephesinin, dün ve bugünkü ifadelere nasıl tepki vereceği merak ediliyordu. TRT, Anadolu Ajansı ve Cihan Haber Ajansı'nın duruşmayı haberleştirme şekli, ortada ciddi bir sansür olmasının dışında, AKP cephesinin sözkonusu ifadelerden oldukça rahatsız olduğunu gösteriyor.

Sansür I - TRT: Onlar başka davayı izlemiş!
Duruşmada sanki ciddi bir gelişme yaşanmamış gibi "Ergenekon davası sürüyor" başlığını kullanan TRT, kesinlikle basın tarihine geçebilecek büyüklükte bir sansüre imza attı. Şinal, geçmişteki ifadeleri baskı altında verdiğini, yalan söylediğini, kendisini asıl yönlendirenin polisler olduğunu söyledi ama ne gam!

"Birinci Ergenekon davasının 191’nci duruşması yapıldı.

30 Mart 2008 tarihinde Şişli’deki Cumhuriyet Gazetesi binasına molotofkokteyli atılmıştı.

Saldırganların, iddia olunan Ergenekon terör örgütü adına faaliyet yürüttükleri ve Ergenekon sanığı Sedat Peker’le bağlantılı oldukları belirtilmişti.

Olaya karışan 7 sanık hakkında açılan dava, Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi tarafından, aralarında hukuki ve fiili irtibat bulunduğu gerekçesiyle Birinci Ergenekon Davası’yla birleştirilmişti.

Silivri’deki 191’inci duruşmada, Cumhuriyet Gazetesi’ne Molotof kokteyli atılması davasının sanıkları hakim karşısındaydı.

Tutuklu sanıklardan Bedirhan Şinal, hakkındaki suçlamayı kabul etti.

Cumhuriyet Gazetesi’ne molotofkokteylini ateşleyerek attığını belirten Şinal, daha sonra gazetenin karşısına geçerek olayı izlediklerini anlattı.

Birinci Ergenekon Davası’nda, 27’si tutuklu 108 sanık hakkında, terör örgütü kurmak ve darbe planlama suçlamasıyla, ağırlaştırılmış müebbet hapse kadar çeşitli cezalar isteniyor."

Sansür II - AA: Habere takla attıralım, belki kurtarırız!
Anadolu Ajansı ise TRT'den daha "ince" bir yöntemle, duruşmayı adeta yeniden kurguladı. Duruşmanın en önemli konusunun Şinal'ın "Polis Cumhuriyet'e atmam için el bombası verdi" ifadesi değilmiş gibi haber yapan AA, Şinal'in polislerin kendisini nasıl yönlendirdiğini anlattığı ifadelere sansür uygulayarak haberi anlaşılmaz bir hale getirdi. Şinal'ın ifadeleri ile ilgili AA'da sadece alttaki iki paragraf yer aldı. Okurun bu iki paragtaftan gerçeği anlaması ise imkansız:

"(...) Şinal, ''Emniyet içindeki bir örgütlenmenin komplosu sonucu sanık Sedat Peker'in adamlarının bu davada sanık durumuna getirildiklerini'' öne sürdüğü polislerin adını da mahkeme heyetine verdi.

''İsim istediniz verdim. Bunlar hakkında gereğini yapın. İşlem yapılırsa, isimlerin devamını açıklayacağım''' diyen Şinal, ''Mahkemeden adalet talep ediyorum. Yeter ki gerçekler ortaya çıksan, 40 yıl yatmaya hazırım'' dedi."

Sansür III - Cihan: İlhan Selçuk yaptırdı demişti ya canım!
Bedirhan Şinal'in Yasin Hayal ve Erhan Tuncel'i tanıdığını belirtmesini haberin başlığına taşıyan Cihan Haber Ajansı, Şinal'in polislerle ilgili ifadelerine yer vermedi. Sadece alttaki paragrafı kullanan Cihan, Şinal'in kendisine bombaları veren polislerin isimlerini de açıklamasına haberde yer vermemeyi tercih etti.

"Davanın dünkü oturumunda savunma yapan ve Cumhuriyet gazetesine atması için polisler tarafından kendisine el bombası verildiği şeklinde iddiada bulunan Bedirhan Şinal, bugünkü duruşmada da emniyet mensuplarını suçladı."

Cihan'ın haberindeki asıl önemli nokta ise, Şinal'in daha önceki ifadeleri baskı altında verdiği ve yalan oldukları yönündeki itirafına yer verilmemiş olması. Dahası Zaman, Şinal'in yalan olduğunu söylediği ifadelere, dünkü ve bugünkü ifadelerinden çok daha fazla yer vererek de bir basın suçuna imza atmış oldu.

Cihan'ın haberindeki şu ifade, haberin gerçekle bağını tamamen kopartarak okurunu salak yerine koyduğunu gösteriyor:

" (...) Ayrıca Cumhuriyet gazetesine molotof kokteyli atılması olayıyla ilgili olarak da, "Bu olay, Sedat Peker ile İlhan Selçuk arasındaki husumettir. Bu husumet nedeni ile Boğaç bu eylemin talimatını verdi." şeklinde iddiada bulunmuştu."

(soL - Haber Merkezi)