'Şam'da eşcinsel bir kız' belgesel oldu

Bir dönem Suriye karşıtı uluslararası kampanyada kullanılan, ancak daha sonra sahte olduğu anlaşılan eşcinsel blog yazarı Amina’nın konu edildiği belgesel, Sundance film festivali kapsamında ilk gösterimini 24 Temmuz’da yapacak.

Medya

Suriye hükümeti hakkında kara propaganda için kullanılan sahte “online” hesap Amina’nın konu edildiği belgesel Sundance film festivali kapsamında 24 Temmuzda ilk gösterimini yapacak.

“Şam’da bir lezbiyen: Amina’nın Profili” adıyla izleyicilerin karşısına çıkacak olan belgeselde, Suriye savaşının başlarında ortaya çıkan eşcinsel bir bloggerın Suriye’de olan bitenle ilgili “gerçeği” ortaya çıkarma iddiasıyla bir süre yazdıktan sonra, kaçırıldığı iddiası ortaya atılarak Suriye karşıtı büyük bir uluslararası kampanyaya dönüşmesi konu ediliyor.

Yönetmenliğini Sophie Deraspe’nin üstlendiği film, Kanadalı Sandra Bagaria’nın Amina adında Suriyeli genç bir kadınla internette tanışmalarından başlayarak, Amina’nın cinsel yönelimi nedeniyle uğradığı “baskıyı” anlattığı bloğu sayesinde kısa sürede ünlenişini ve 2011’de esrarengiz şekilde kaybolmasının ardından başlayan uluslararası kampanyayı anlatıyor.

Filmin yönetmeni, internette Amina kimliğini kullanan kişinin yalnızca doğrudan temas kurduğu kişileri değil, hikayesini duyan birçok insanı da kandırdığının altını çiziyor.