Sadece AKP'ci olmayan ırkçılara "DurDe"!

DSİP'in öncülüğünde oluşturulan "Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe!" adlı girişimin hayli popüler Facebook sayfasındaki haber seçimi, AKP'cilerin yaptıklarının bilinçli ve sistematik olarak gözardı edildiğini düşündürüyor.

12 Eylül Anayasa Referandumu sonrasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından referanduma ‘Evet’ oyu verdiği için kutlanan ve ‘Yetmez ama Evet’ kampanyasını yürüten DSİP, bir yandan da ‘Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe!’ adlı bir girişim üzerinden de örgütlenmeye çalışıyor. Girişimin facebook sayfasında yer alan haberler ise girişimin esas derdinin ırkçılık veya milliyetçilikle mücadele etmek yerine başka bir ajandasının olduğunu ortaya koyuyor.

Sitede genel olarak AKP, polis teşkilatı, islamcı gruplar, cemaat aleyhine haberlerden kaçınılırken, AKP'yle arasında mesafe bulunan aktörler aleyhine haberler öne sürülüyor.

Polis şiddeti saklanıyor
Sitenin polis şiddetiyle ilgili yayın politikası da yine ilgi çekici. Polis şiddetiyle ilgili olarak AKP hükümetinden önce 2001 yılında meydana gelmiş bir davanın AİHM’deki duruşmasına yer verilirken Erdoğan’ın Erzurum’daki “öğrenci toplantısını” protesto etmek için Beşiktaş’ta eylem yaparken polisin saldırısına uğrayarak gözaltına alınan 29 öğrenci için 3’er yıl hapis istendiği yer almıyor.

Sitede polis tarafından Dolmabahçe’de bebeği katledilen üniversite öğrencisiyle ilgili olarak sadece ‘Antikapitalist Öğrenciler’ adlı grup tarafından olayı protesto etmek üzere oluşturulan bir etkinliğe yer verilirken, olayın içeriğiyle, hamile öğrencinin tekmelenip yerlerde sürüklendiğine dair herhangi bir haber yer almıyor.

Irkçılık AKP’den ve BBP’den geliyorsa: Susssss!
CHP milletvekili Canan Arıtman’ın Abdullah Gül’ün Ermeni kökenli olduğuna dair iddialarıyla ilgili 4 adet haber yer alırken, AKP’li Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı’nın “Lazlar Kürt kuma alsın” sözleriyle ilgili herhangi bir habere grupta yer verilmiyor. MHP aleyhine “Mecliste Nefret Suçu: Faşist MHP Kapatılsın!” başlığıyla haberler yer alabilirken, referandumda ve günlük politikalarında AKP’ye destek veren ülkücü-islamcı BBP’yle ilgili olarak ise herhangi bir haberin yapılmaması dikkat çekiyor.

Geçtiğimiz salı günü (22 Şubat 2010) Kemal Kılıçdaroğlu’nu aleyhine propaganda yapmak amacıyla çıkartılan ve mecliste dağıtılan ‘Dersim Ermenisi Yemuş Hanım’ın Oğlu Çarkçı Kemal’ adlı kitap üzerine de herhangi bir haber gruba eklenmedi.

Dinciliğe ve islamcılığa geçit ÇOK!
Sitede yer almayan haberlerden biri de ilahiyatçı Orhan Çeker’in dekolte giyen kadınlarla ilgili olarak söylediği “Sorunun odağında kadın var. Sen dekolte giyinirsen bu tür çirkinliklerle karşılaşman sürpriz olmaz. Tahrikten sonra sonucundan şikayet etmen makul değil.” sözleri oldu. Bekleneceği üzere AKP milletvekili Halide İncekara’nın Orhan Çeker’i savunan “Fikir özgürlüğü dediğimiz şey bazılarının fikir özgürlüğü olmamalıdır. Özgürlükler, bana gelince fikir özgürlüğü hoca konuşunca 'hep birlikte saldırın hocaya' olmamalıdır” sözlerine de yer verilimiyor.

Alevi düşmanı Emre Aköz’ün Irkçılık ve Milliyerçiliğe DurDe! sayfasında işi ne?
Sayfada dikkat çekenlerden biri de Alevilere yaptığı hakaretlerle gündeme taşınan Sabah gazetesi yazarı Emre Aköz’ün Kenan Evren’le ilgili bir yazısına yer verilmesi. Emre Aköz hatırlanacağı üzere Aleviler hakkında “Nüfusun yüzde 15'ini oluşturan bir mezhep üyelerinin, yüksek yargıdaki koltukların diyelim ki yüzde 50'sine oturmaları normal mi?” sözlerini sarf etmiş, Cumhuriyet mitinglerine katıldıkları içinde Aleviler’i darbeci olmakla suçlamıştı. Emre Aköz Aralık ayında da Dolmabahçe’de polis tarafından dövülerek bebeği düşürülen üniversite öğrencisi hakkında “…O halde, kavga çıkacağı baştan belli, bebek açısından gayet riskli bir eyleme niye gittin? Yoksa bunu bilerek mi yaptın?” ifadelerini kullanmıştı.

"Ucube"den de eser yok
Facebook sayfasında aranılan, ancak bulunamayan haberlerden biri de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kars'taki Ermenistan ve Türkiye arasındaki kardeşliği simgeleyen insanlık anıtıyla ilgili olarak söylediği 'ucube' sözü. Hatırlanacağı üzere Erdoğan Kars belediyesi CHP yönetimindeyken dikilen anıtı ucubeye benzetmiş ve yıkılmasını istemişti. Anıt, Ermenistan ve Türkiye arasındaki dostluğu simgeliyordu.

Haber kaynakları ne?
Girişimin facebook sayfasında yaptığımız araştırma ilginç sonuçlar ortaya çıkarıyor. 12 Eylül 2010 tarihinden günümze kadar (24 Şubat 2011) ‘Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe!’ girişiminin Facebook sayfasındaki haberlerin kaynaklarına ve bu kaynaklardan alıntılanan haberlerin sayısına bakınca karşımıza ilginç bir tablo çıkıyor:

Durde.org 157

Radikal.com.tr 100

Hurriyet.com.tr 86

Bianet.org 61

Sesonline.net 48

Zaman.com.tr 48

Marksist.org 38

Taraf.com.tr 37

Milliyet.com.tr 29

Haber.gazetevatan.com 26

Ntvmsnbc.com 24

Stargazete.com 24

Habertürk.com 19

Sabah.com.tr 17

Dunyabulteni.net 12

Haberler.com 9

Timeturk.com 7

Samanyoluhaber.com 6

Yenisafak.com.tr 6

Bugun.com.tr 5

Posta.com.tr 2

Cumhuriyet.com.tr 2

Jiyan.us 1

Birgun.net 1

Evrensel.net 0

Sol duyudan AKP'cilik çıkarmak
Bu grubu facebook’ta yaklaşık 29 bin insan beğenmiş. Ülkedeki ırkçılığa karşı duyarlılıkları, tepkileri olan bu insanlar internet aracılığıyla da olsa bu tepkilerini ortaya koymaya ve ırkçılık unsuru içeren haberleri takip etmeye çalışıyorlar. Ancak sayfada ırkçılıkla ve milliyetçilikle mücadele etmekten ziyade, sol duyulu insanların duyarlılıkları kullanılarak AKP’nin, cemaatin ırkçılıkları gizleniyor, polisin üniversite öğrencilerine, işçilere uyguladığı şiddet ve terör hasır altı ediyor. AKP’nin ırkçılıkları ve milliyetçi söylemleri saklanmaya çalışılıyor. Irkçılık ve milliyetçilikle mücadele anlayışını tamamen CHP karşıtlığına ve anti-Kemalizm’e endekslemiş olan bu girişimin samimiyeti de sorgulanır hale geliyor.

(soL - Haber Merkezi)