Sabah ve ATV'de hedef toplu iş sözleşmesi

Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın Sabah ve ATV Grubu'nun Ankara ve İstanbul'daki işyerlerinde başlattığı grev, basın işkolunda gazetecilerin 29 yılın ardından gerçekleştirdiği ilk fiili grev oluyor. Dün başlayan grevde hedef, toplu iş sözleşmesi.

soL (HABER MERKEZİ) Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu (TMSF) tarafından Çalık Holding bünyesindeki Turkuvaz şirketine satılan Sabah ve ATV grubunda, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) tarafından dün fiili grev süreci başlatıldı. Toplu iş sözleşmesi için görüşmeler 26 Haziran 2008'de başlamış, Sabah-ATV patronlarının masadan kalkmalarının ardından da, Aralık 2008'de grev kararı alınmıştı.

İlk olarak Balmumcu'daki işyerinde başlayan fiili grev öncesinde, işyerlerinde "yoklama yapıldığı", gazetecilerden "greve katılmıyorum" imzası alındığı ve çalışanların izinlerinin kaldırıldığı, Sabah-ATV patronlarının yoğun baskısı nedeniyle greve katılmaktan vazgeçen gazeteciler olduğu öğrenildi.

Balmumcu'daki Sabah ve ATV binasında çalışan diğer gazetecilerin destek vermediği gözlenen grev için, başka yayın kuruluşlarında çalışanlar ve "işsiz" gazeteciler, destek ve dayanışmanın yollarını tartıştılar. Grevde, Sefaköy'deki dergi grubundan basın çalışanları da yer aldı. TMSF döneminde sendikal anlamda en hareketli yer dergi grubu olmuştu.

Grevdeki gazetecilerden Forbes dergisi çalışanı Engin Ergün, soL'a yaptığı açıklamada, Sabah-ATV patronlarının baskıcı tutumuna dikkat çekerek, yaşanan hukuksuzlukların ardından grev sürecine girdiklerini söyledi. Gerek TGS gerekse gazetecilerin, grev sürecini öğrenerek geçireceklerini belirten Ergün, bu süreçte haklarını elde edeceklerine inandıklarını vurguladı. Ergün, 15 Şubat 2009 Pazar günü gerçekleştirilecek olan "Krizin Faturasını Ödemiyoruz" mitinginde taleplerini seslendireceklerini söyledi.

ATV ve Sabah Grubu'nun Ankara bürosuna da dün "Bu iş yerinde grev vardır" pankartı asıldı. TGS Ankara Şube Başkanı Turgut Dedeoğlu, yaptığı basın açıklamasında, Turkuvaz Medya'daki örgütlenme ve toplusözleşme görüşmeleri süreci hakkında bilgi verdi. Basında örgütlenmenin ve sendikal mücadelenin zor olduğunu vurgulayan Dedeoğlu, "Arkadaşlarımız 'ya ekmek ya sendika' tercihinde bırakılmak zorunda kaldılar. Kriz ortamında greve çıkmak zor. Mücadelemiz toplusözleşme imzalanana kadar sürecek" dedi.