RTÜK TRT yayınlarının incelenmesini istedi

RTÜK'ün muhalefet kontenjanından seçilen üyeleri, TRT’nin Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı adaylığını açıkladığı yayınlarının incelenmesini istedi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) muhalefet kontenjanından seçilen üyeleri, TRT’nin Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı adaylığını açıkladığı yayınlarının incelenmesini istedi. Yayınların “Siyasi partiler ve demokratik gruplar ile ilgili tek yönlü veya taraf tutar nitelikte olamayacağı” maddesine atıfta bulunuldu.

Konunun Üst Kurul gündemine alınması için yapılan başvuruda, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkındaki Kanun’un, yayınların “Siyasi partiler ve demokratik gruplar ile ilgili tek yönlü veya taraf tutar nitelikte olamayacağı” maddesine atıfta bulunuldu.
TRT’nin tüm siyasal partilere eşit mesafede ve tarafsız bir biçimde yayın gerçekleştirmesinin Anayasal ve kanuni bir zorunluluk olduğunu vurgulanan başvuruda, Başbakan Erdoğan’ın 1 Temmuz’da cumhurbaşkanlığı adaylığını açıkladığı toplantının, TRT’nin 4 kanalından (TRT Haber, TRT Türk, TRT Avaz, TRT 6) 2 saat boyunca canlı ve kesintisiz olarak baştan sona ekrana getirildiği belirtildi.

AKP’nin cumhurbaşkanı adayının açıklandığı toplantının naklen yayınlandığı, buna karşın diğer cumhurbaşkanı adaylarının kamuoyuna açıklanmasında ve sonraki seçim çalışmalarında aynı yöntem ve sürelere riayet edilmediği kaydedilen başvuruda, “Seçim takvimi başladıktan sonra, Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın bütün etkinlikleri canlı ve haber programlarında çok geniş bir şekilde yer alırken, diğer adaylar Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş’ın çalışmalarına ise TRT’ye bağlı kanallarda neredeyse hiç yer verilmemiştir” denildi.