'Radyo evimizi vermiyoruz!'

TRT İstanbul Radyosu çalışanları, yaptıkları "Açık Hava Radyosu" eylemi ile binanın Birleşmiş Milletler'e (BM) verileceği iddialarını protesto etti.

Harbiye'de bulunan İstanbul Radyo Evi'nde toplanan TRT çalışanları, bina önünde açık bir radyo programı düzenledi.

"Radyo evini vermiyoruz" yazılı pankartla eylem yapan TRT çalışanları adına basın açıklamasını TRT radyo spikeri Özlem Merter okudu.

Türkiye’de ilk radyo yayınının 6 Mayıs 1927’de İstanbul’da başladığını belirten Merter, “Büyük Postane’nin kapısı üzerine yerleştirilen bir vericiden yapılan yayın, 19 Kasım 1949’da asıl yerine kavuştu. Bu gördüğünüz radyoevine… Açılan proje yarışmasında yüksek mühendis ve mimar Doğan Erginbaş, Ömer Güney ve İsmail Utkular’ın birinci olan ortak çalışmasıydı bu proje. Bugün hâlâ 7 gün, 24 saat yayın yaptığımız bu bina, tüm görkemiyle İstanbulluları selamlıyor” diye konuştu.

"Radyoevimizi vermiyoruz"
Daha sonra radyo binasında bulunmuş önemli isimlerden bazılarının isimlerini paylaşan Merter şöyle konuştu:

“Bu kubbede baki kalmış hoş sedalardan birkaçını saysak, tüyleriniz diken diken olur: Hangi birini sayalım? Hafız Burhan’ı mı, Neyzen Tevfik’i mi, Yorgo Bacanos’u mu… Onları saysak, Udi Hrant, Safiye Ayla, Münir Nurettin ne olacak?Ya Hamiyet Yüceses, Zeki Müren, Müzeyyen Senar? Ali Ekber Çiçek? Neşet Ertaş? Muzaffer Sarısözen? Engin Ege, Şecaattin Tanyerli, Neşet Ruacan, Süheyl Denizci…

Ya radyo tiyatroları? Ejder Akışık’ı mı sayalım, Alev Sezer’i mi, Tijen Par’ı mı… Macide Tanır, İstemi Betil, Müşfik Kenter, Kerim Avşar, Mümtaz Sevinç, Erol Günaydın, Korkmaz Çakar…

Çocukluk anılarımızın üzerinde otoparklar, gökdelenler, alış veriş merkezleri, plazalar yükselirken acı duyuyorsak…

Geçmişten bir kokuyu, bir resmi, bir sesi özlemle arıyorsak eğer… Elimizde hâlâ koruyabileceğimiz birkaç yer kaldığı için şanslıyız belki de!
Evet, çok bile geç kaldık! Ama hepten yitirmedik henüz” Biz radyo evimizi vermiyoruz. Dünümüzü vermiyoruz. Çünkü yarınımız dünsüz kalsın istemiyoruz."

(soL - Haber Merkezi)