Paris'te katliamın ötesini görmek...

soL dergisi bu hafta Paris Katliamı'nın dünya siyasetine etkileriyle ilgili kapsamlı bir kapak dosyası hazırladı. Katliamın dünya siyasetine sarsıcı etkileri olacağı şimdiden görülüyor. Türkiye'nin de bu rüzgardan payını almaması mümkün değil. Öyleyse katliamda "gerici teröristlerden" ötesini görmenin tam zamanı. Böyle vahşetlere tekrar izin vermemek için... 18-24 Ocak tarihli…

İlk günlerdeki toz duman biraz dindikten sonra Paris Katliamı'nın sonuçlarının dünya ve Türkiye açısından soğukkanlı bir değerlendirmeye tabii tutulması gerektiği her geçen gün daha çok anlaşılıyor. soL bu haftaki sayısında katliamın hem Türkiye hem de dünya açısından nasıl sonuçlar doğurabileceğini kapsamlı bir şekilde inceliyor.

Emperyalizm gericilikle mücadele mi edecek? İslam dünyası hedefte mi? Türkiye siyasetinin payına ne düşecek? Katliam Türkiye'deki siyasi dengeleri değiştirir mi? Yeni dönemde laiklik yükselecek mi?...

Alper Birdal Charlie Hebdo katliamının ardından, kapitalist merkezlerin yöneliminde açılan yeni dönemi inceliyor. Yiğit Günay, Avrupa’nın ‘siyasal İslam’la ilişkisinin, sanılandan daha derin olan tarihine mercek tutuyor. 


İÇİNDEKİLER

AKP sorumlulu unutturma derdinde

Dink cinayetinin üzerinden yıllar geçti, adalet hâlâ sağlanabilmiş değil. Dava süreci siyasi hesaplarla yürütülürken, AKP tüm sorumluluğu Cemaat’e yıkmanın peşinde. Dink cinayetindeki soruşturmada yaşananların ne anlama geldiğini, hangi siyasi hesapların yapıldığını Selin Asker yazdı.

Türkiye cihatçılar için sığınma evi

Paris’te yaşanan rehine krizinin şüphelilerinden Hayat Boumeddiene’in Türkiye üzerinden Suriye’ye kaçtığının ortaya çıkışı ve cinayette ortaya çıkan gelişmelerde okların Türkiye'yi göstermesi, AKP'nin ülkeyi nasıl sığınak haline geldiğini bir kez daha hatırlattı. Türkiye üzerinden son yıllarda kimler geldi kimler geçti, AKP ile ilişkileri neydi... Özlem Başarır yazdı.

Bu bir AKP Türkiyesi davasıdır ve ciddidir

İşkenceci bir emniyet müdürüyle sosyalistlerin aynı davada “benzer” suçlarla yargılandığı ülkeye, “AKP Türkiyesi” diyeli hayli zaman oldu. Bu tuhaf davanın ilginç hikâyesiyle karşınızdayız... Ali Ufuk Arikan Devrimci Karagah davasında iki sosyalistin davaya konu olan trajikomik hikayesini yazdı, sözü onlara verdi.

Haziran sokakta, boykot kapıda

Birleşik Haziran Hareketi, 11 Ocak’ta 43 ilde düzenlediği eylemle, eğitimdeki gerici saldırılara karşı Şubat ayının ikinci haftasında yapılacak okul boykotu çalışmasını başlatmış oldu. Serdar Nazım Yüce, BHH'nin ilk büyük eylemini ve kampanyayı Merdan Yanardağ ve Serpil Güvenç’e sordu, değerlendirmelerini aldı.

Charlie Hebdo bize neden tanıdık geliyor?

Aydın katli Türkiye tarihiyle yaşıt neredeyse, sermaye gericilik işbirliği gibi tıpkı. Kimler olmadı ki o namlunun ucunda ve kim onların öldüğünü iddia edebilir ki... Engin İnce aydınlık Türkiye mücadelesinde yitirdiklerimizi yazdı.

Metal işçisi greve gidiyor

Metal işçileri yıllar sonra yeniden büyük bir mücadeleye hazırlanıyor. Birleşik Metal-İş üyesi 13.500 metal işçisi, 29 Ocak’tan itibaren çıkacakları grevle MESS’E karşı bayrak açıyor. İşçiler, patronlara “MESS’ten ayrılın” diyor. Yıldız Koç yazdı.

Büyüme masalları kimseyi uyutmuyor

Kapitalizm ve ekonomistleri de yeni yıla yeni ümitlerle giremeyen kesimler arasına katıldı. 2015’in henüz ilk haftalarında Dünya Bankası küresel büyüme öngörüsünü düşürürken, konuyla ilişkili olarak Türkiye’ye ait son veriler de tedirginlik yarattı.

Yunanistan’da rüzgâr nereden esiyor?

Yunanistan’da 25 Ocak’ta sandık başına gidiliyor. Anketlerde önde görünen reformist parti SYRİZA’nın uzlaşma arayışları, “sol yükseliş” görüntüsüne şimdiden gölge düşürmüş durumda. Komünistler ise düzenin tüm aktörlerini hedef alarak yeni döneme hazırlanıyor. Engin Karaman yazdı.

Türkiye çark etmeye Libya’dan başlıyor...

Türkiye’nin, iflas eden bölgesel hamilik projesinden vazgeçme sinyalleri Libya’da ortaya çıkmaya başladı. Körfez ülkeleri, Suriye yönetimiyle gizli görüşmeleri için Kuveyt’teki Suriye elçiliğini açarken, Türkiye Libya’da pusulayı Müslüman Kardeşler denetimindeki Trablus hükümetinden, Tobruk’a çeviriyor.

Erdoğan cicilerini sergiledi

Cumhuriyet’i tepeden inmecilik ve köksüzlükle suçlayan AKP, kendi iktidarını pekiştirmek adına semboller yaratmaya çalışırken, düşük bütçeli bir filmin traji-komik başrolü haline geldi. Metin Tülü Erdoğan'ın “ıyuncak asker” komedisini yazdı.

‘Paha’nı herkese göster

Türkiye’nin Zengin Çocukları adlı Instagram hesabı, Türkiye’de yaşayan zenginlerin hayatlarından kesitler sunuyor. Gonca Tokyol, şaşaalı arabaların, yatların, pahalı saatlerin, kısacası “lüks”ün cirit attığı fotoğrafların eksik bıraktıklarını yazdı...

Saniyenin lafı mı olur?

Her yılın 365 gün olmadığı yetmiyormuş gibi, her dakikanın 60 saniye olmadığı çıktı bir de başımıza. 1968’den beri gündemde olan “artık saniye”lerden vazgeçilmesi konusunda ABD ve Britanya bastırıyor. Alp Öztarhan yazdı.

Fakir bir şimal kilisesinde yoldan çıkararak sevmek

Nâzım Hikmet’i, doğum günü 15 Ocak’ın 113. yıldönümünde, felsefi ve siyasal tartışmaların ön planda olduğu şiirleri içerisinde özel bir yeri olan Fakir Bir Şimal Kilisesinde Şeytan ile Rahibin Macerası şiiriyle anıyoruz. Efe Duyan yazdı.

Yönetici sınıf yönetirken ne yapar?

Burjuva toplumu artı-değer sömürüsünü kesintiye uğratmamak için, eşitsizliği ve boyun eğişi sürekli kılmak için binbir operasyonla yürütür gemisini. 10 Ocak’ta yitirdiğimiz büyük sinemacı Francesco Rosi, sinemasını bunun analizine hasretmişti. Refik Adanır yazdı.

KÖŞE YAZILARI:

Aydemir Güler: Kavramlar havada uçuşurken
Kemal Okuyan: Büyük oynadığını sanıp küçülmek
Alpaslan Savaş: #direnişte
Kemal Kadıoğlu: Mesele şu
Şule Süzük Toker: Şeker dillerin
Nihat Behram: Hayat düşmanlığı