Okulunu Saraylılar için kırma Malala

Sosyalizme inandığını ilan eden Pakistanlı Malala’ya, kardeş sevgisiyle yazıldı bu mektup. Pakistan’ın saraylardan çektikleri üzerine, bir hatırlatma niyetine...

Doğan Ergün - soL

Değerli kardeşim,
Dün basına, hakkında bir haber düştü. İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ile görüşmek üzere Buckingham Sarayı'nı ziyarete gitmişsin. Kraliçe'yle dünya çocuklarının eğitim sorunlarını konuşmuşsunuz. Bir de şaka yapmışsın gazetecilere, “Normalde yapmayacağım bir şeyi yaptım, okulu kırdım ama güzel bir bahanem vardı: Kraliçe'yle görüşmek” demişsin.

Son günlerde oldukça yoğunsun. Önceki Cuma, yani Dünya Kız Çocukları Günü'nde, Beyaz Saray'daymışsın. Barack ve Michelle Obama'yla görüşmüşsün. Obamalar seni kız çocukların haklarını savunduğun için tebrik etmiş. Sen de laf arasında, ABD'nin ülkene yani Pakistan'a attığı bombalardan şikayet etmişsin: “Bunlar Taliban terörünün gerekçesi oluyor, bize eğitim konusunda yardımcı olun, bomba atmayın.”
Malala, 16 yaşındaki kardeşim... Pakistanlı Marksistlerin toplantısına, “ancak sosyalizm sayesinde yobazlık ve sömürü zincirlerinden kurtulabiliriz” diye mesaj gönderen Pakistanlı genç kadın... Bir Pakistanlı olmakla gurur duyduğunu söyleyen, “Batı'nın kuklası değilim” diyen Malala...

Taliban'a, cehalete, yobazlığa karşı savaşın çok gerçek bir savaştır 14 yaşındaki bedenine o gericilerin attığı kurşunlar gibi... Bu savaş çetindir ve savaşında bir sığınağa elbet ihtiyaç duyacaksın. Ancak sevgili kardeşim sığınağın saraylar olmasın. Sığınağın tarih olsun. İnsanlığın, halkının acıyla, yoksullukla, sömürüyle yoğrulmuş tarihi olsun.

İki yıl önce Hindistan ve Pakistan'da İngiliz sömürgeciliğinin yaşattığı korkunç acıları anlatan bir kitap yayımlandı ülkemde. “Üzerinde Güneş Batmayan Katliam” adıyla çevrildi kitap Türkçeye. Mike Davis'in kitabı... İngiltere'de bulup okumanı öneririm. İngiliz sömürge valilerinin senin doğduğun topraklarda, Pencap'ta, Peşaver'de neden olduğu ölümleri anlatıyor kitap. 1890'lar, 1900'lerin başları... Sömürgecilerin politikaları nedeniyle ölüme itilen milyonlar... Biliyor musun Malala, 1898-1902 arasında 10 milyondan fazla insan öldü ülkende ve Hindistan'da kıtlıktan... Ülkenin kaynaklarına el koyduğu için sömürgeciler... Ülkene ve komşu Hindistan'a yerleşen sömürgeciler, Hindularla müslümanlar arasındaki çatışmayı kızıştırmak için ellerinden geleni yaptılar. Yobazlık böyle kullanıldı bölgende... Buckingham Sarayı'nın ihtişamının gözlerini kamaştırmasına izin verme kardeşim, o Saray, halkının üzerine basarak yükseldi.

Beyaz Saray'da verildi, seni kurşunlayan Taliban canilerinin, onların ağabeylerinin palazlandırılması kararı. Unutma kardeşim... Afganistan'da ilericilere karşı güçlendirildi yobaz çeteler. Beyaz Saray'ın şimdiki siyah sakinlerine bakıp da yakınlık duyma. Bir kitap daha önereyim sana: “Teröre Akıtılan Dolarlar: ABD ve İslamcılar”. Richard Labeviere yazdı, okumanı dilerim.

“Batı'nın kuklası değilim” diyorsun ya Malala, olma. Kimse kukla olmak istemez zaten. Tarihini bilmeyen önünü göremez, önünü göremeyen iradesini teslim eder. Tarihini bil sevgili kardeşim.
Okulunu Saraylılar için kırma...