Ntvmsnbc çarpıttı, daha fazla 'tık' için aşk hikayesi dedi

İki hafta önce Bangladeş'te 8 katlı bir tekstil fabrikasının yıkılması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 912'ye yükseldi. Olay sonrasında çekilen bir fotoğraf ise insanın içini sızlatacak cinsten. Ntvmsnbc ise, böyle bir olayda bile daha fazla “tık” için habercilik ilkelerini ayaklar altına alıyor.

Bangladeş'in başkenti Dakka'da iki hafta önce çöken Rana Plaza isimli 8 katlı tekstil işletmesinde hayatını kaybedenlerin sayısı 912'ye ulaştı. Taslima Akhter isimli foto muhabir tarafından çekilen bir fotoğraf ise görenlerin içini sızlatıyor.

Söz konusu fotoğrafta, bir kadın işçi ile bir erkek işçi bedenlerinin alt kısımı enkaz altında, birbirlerine sarılmış bir şekilde görülüyor.
Ancak Ntvmsnbc ise haberi daha “okunur” kılmak için olsa gerek oldukça dramatik ve sarsıcı olan bu fotoğrafın hikayesinde bazı “değişiklikler” yapıyor.

“Enkazdan çıkan aşk” dedi
Akhter, fotoğrafla ilgili açıklamasında açıkça söz konusu işçilerle ilgili "Kim olduklarını ya da ilişkilerinin ne olduğunu bilmiyorum" dese de, Ntvmsnbc, Bangladeşli fotoğrafçının açıklamasının bu kısmını sansürleyerek habere “Enkazdan çıkan aşk” başlığını uygun görüyor.

Ntvmsnbc'nin Akhter'in açıklamasından aktardığı kısım şöyle:

Bangladeşli foto muhabiri Taslima Akhter bu fotoğrafın öyküsünü şu sözlerle aktarıyor: Bina çöktükten sonra bütün günümü kurtarma çalışmalarını izleyerek geçirdim. Yaralı tekstil işçilerinin enkaz altından çıkarılışlarını kare kare çektim. Dışarıda bekleyen akrabaların korku dolu gözlerini hala hatırlıyorum. Fiziksel ve ruhsal olarak bitkin haldeydim. Gece 02.00 civarında enkazın arasında birbirine sıkı sıkıya sarılmış bir çift gördüm. Gövdelerinden aşağısı beton enkazın altında kalmıştı. Erkeğin gözündeki tek kan damlası bir 'gözyaşı' gibi duruyordu. Bu çifti gördüğümde gözlerime inanamadım. Sanki onları bir yerlerden tanıyordum- kendime çok yakın hissetmiştim. Yaşam mücadelelerinin son anlarında birbirleri için mücadele etmiş, biri diğerini kurtarmaya çalışırken, son nefeslerini vermişlerdi.

Bu fotoğrafa her baktığımda daha çok rahatsız oluyorum. Beni derinden yaralıyor. Sanki bana şunu söylemeye çalışıyorlar: Biz sadece bir sayı değiliz-ucuz işçi ve ucuz bir hayat değiliz. Biz de sizin gibi insanız. Bizim hayatımız ve hayallerimiz de en az sizlerinki kadar değerli.

Ntvmsnbc'nin, Akhter'in TIMELightbox'ta çıkan açıklamasının sansürlediği ilk paragrafı ise şöyle:

Çökmenin ardından birbirlerine sarılan çiftin fotoğrafıyla ilgili çok sayıda soru soruldu. Kim oldukları hakkında umutsuzca uğraştım ancak en henüz en ufak bir ipucu bile bulamadım. Kim olduklarını ya da ilişkilerinin ne olduğunu bilmiyorum.

(soL- Dış Haberler)