NATO Zaman'ı

Genelkurmay’ın “Suriye sınırındaki arazileri NATO temizlesin” açıklamasının ardından “acil” harekete geçen Zaman, bölgede Suriyeli çiftçilerin işgalini keşfetti.

soL (HABER MERKEZİ) Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak'ın "Suriye sınırındaki mayınları NATO temizlemelidir" açıklamasının ardından harekete geçen Zaman gazetesi, kısa sürede bir dizi "habercilik başarısına" imza attı.

Zaman, mayınlı bölgenin Suriyeli çiftçilerce işgal edilerek Türkiye topraklarına girildiğini öne sürerken, Türkiye'nin ekonomik zarara uğradığını da ekledi.

Zaman ayrıca, bölgedeki mayınların "bölge insanının psikolojisini" bozduğunu da hatırladı.

"Suriyeli çiftçiler arazimize el koydu"
Zaman'ın aylardır gündemde olan konuya ilişkin "habercilik iştahının", Genelkurmay'ın NATO açıklamasının ardından gelmesi dikkat çekti.

Zaman, mayınlı arazinin tarihçesine yer veren haberinde, Suriye'nin baştan beri yükümlülüklerini yerine getirmediğini ve çevrili bölgenin yalnızca Türkiye sınırları içinde yer aldığını öne sürdü.

Gazete, mayınlı bölgenin belli kısımlarındaki mayınların Suriyeli çiftçilerce temizlendiğini ve bölgede tarım yapılmaya başlandığını öne sürdü. Gazetenin "Suriyeli çiftçiler 250 bin dönüm arazimize el koydu" biçiminde provokatif bir başlık kullandığı görüldü. Gazete, bu başlıkta mağdur olduğunu öne sürdüğü bir köy muhtarının görüşlerine de yer verdi.

Bu nasıl hesap?
Gazetenin mayınlı topraklara ilişkin yaptığı ekonomik hesap da kafaları karıştırdı. Mayınlı bölgenin "ortalama 350 metre uzunlukta, 700 kilometre genişlikte" olduğunu belirten gazete, toplam alanın "3 milyon 500 bin metrekare" olduğunu öne sürdü. Oysaki gazetenin verilerinden elde edilen alan genişliği 3 milyon 500 bin metrekareyer değil, 245 milyon metrekareye, yani 245 bin dönüme işaret ediyor.

Gazetenin hesap hatası bununla da kalmıyor. Suriyeli çiftçiler "250 bin dönüm arazimize el koydu" diyen gazete, alanın tamamından daha fazla bir rakam öne sürmüş bulunuyor ki, bu da "Acaba Suriye işgali mayınlı bölgeyi aştı mı" sorusunu akla getiriyor.

"Suriye işgalinin" vehametini belirtmek için hesapları iyice karıştırdığı anlaşılan gazete, Türkiye'nin tamamı kendine ait bu toprakları 50 yıldır işlemeyerek 200 milyon TL kaybettiğini vurguluyor. Ancak tüm hesap hatalarına rağmen toprakların "bir kısmını işgal ettiği" vurgulanan Suriyeli çiftçilerin, aynı sürede 20 milyar TL kazanmaları dikkat çekiyor.