Nagehan Alçı nasıl 'Bevvál-i çeh-i Zemzem' oldu?

Nagehan Alçı, Che Guevara'ya niye küfretti? Çünkü, kısaca, zemzem kuyusuna işedi...

Epey eski hikayedir, zavallının biri tarihe geçmek için gözüne Müslümanlar'ın merkezi Kâbe'yi kestirir, gider Kâbe'nin 20 metre ilerisinde, Hacer-i Esved'in karşısındaki zemzem kuyusuna işer.

Malum, Allah’ın İbrahim’in oğlu İsmail’e ihsanıdır. Sonradan unutulmuş, kapanmış, Muhammed’in büyükbabası Abdülmuttalib tarafından tekrar açıldıktan sonra, yüzyıllar boyunca bölge halkları için temizliğin sembolü olmuştur. Anadolu'da, "zemzemle yıkanmış" denir, misal.

İşte temizliği herkesçe malum kuyuya işeyen kişi, tarihe geçeceğini sanar. Ancak o zavallının ismini kimse hatırlamıyor bu günlerde... Yine de, yaptığı iş ilk olduğu için en azından, eylemi geçti tarihe, "Bevvál-i çeh-i Zemzem", yani zemzem kuyusuna işeyen kişi deyişiyle.

Nagehan Alçı, ilk olmadığından kelli, yaptığı işin adı da tarihe geçemeyecek. Kendisi gibi binlercesi var dünyada, Che'ye küfreden. Ortak noktaları, şu günlerde Libya'daki "devrimi" kutlamak bu zavallıların...

Türkiye'de de var benzerleri. Yakınında da hatta. Kocası da Taraf'ın forumunda Deniz Gezmiş'e küfrederek ünlü olmayı denemişti, hafızalarda hâlâ...

Velhasıl, zavallıların bevletmesiyle uğraşmaya değmez. Zira her gün bevlediyorlar.

(soL - Haber Merkezi)