'Mülteci kampını yazmadan Kobani'ye geçemezsiniz'

Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink, Suruç Kaymakamlığı'nın Kobani'ye geçmek isteyen yabancı gazetecilere sınırdan geçmeden önce ilçedeki mülteci kampını gezme şartı koyduğunu söyledi.

Bir süredir Diyarbakır'da yaşayan Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink, bugün Diken'de yayınlanan yazısında, Suruç Belediyesi'nin Kobani'ye geçmek isteyen yabancı gazetecilere Suriyeliler için oluşturulan mülteci kampını nasıl da zorla gezdirildiğini yazdı.

Yaklaşık 60 kişilik yabancı gazeteci ekibinin bir süredir Kobani'ye geçmek için Suruç Kaymakamlığı'ndan izin almaya çalıştığını belirten Geerdink, neden Kobani'ye gitmek istediklerini açıkladıkları basın sözcüsünün mülteci kampına ilgi gösterilmediğinden yakındığını ve daha sonrasında da bölgeye geçmek isteyen basın görevlileri için kampı da içeren paket bir program hazırlandığını duyurdu.

Geerdink yazısında, gazetecilerin Suruç Kaymakamlığı tarafından ilk önce mülteci kampına götürüldüğünü ve burada önceden ayarlanmış bir "Kaymakam Bey'a çiçek veren mülteci çocuk" mizansenine maruz bırakıldığını da anlattı.

Mülteci kampını gezmeyen gazetecilerin Kobani'ye gidebilecekler listesinde adının yer almadığını belirten Geerdink, Suruç Kaymakamlığı'nın gazetecilere sunduğu imkanın bir paket olduğunu ve "önce mülteci kampı, sonra Kobani" şeklinde işlediğini söyledi.