Muammer Kaddafi Türkiye'de okudu mu?

Bazı köşe yazarları, Muammer Kaddafi'nin 27 Mayıs darbesi yıllarında Türkiye'de kara harp okulunda okuduğunu yazması tartışmaya yol açtı.

24 Ağustos Çarşamba günü Aziz Üstel, "Ankara'ya bulaşan illa darbe mi yapacak?" başlıklı yazısında Libya lideri Muammer Kaddafi'nin, Türkiye'de kara harp okulunda okuduğunu iddia etti.

Üstel'in yazısındaki ilgili paragraf, vahim anlatım bozuklukları ve 27 Mayıs darbesini 1964'te yapılmış sanması gibi bilgi yanlışlarıyla da dikkat çekiyordu:

"Buyrun size bir örnek: Muammer Kadafi! Ankara’da, Kara Harp Okulu’nda okumuş, sonra Libya’ya dönmüş. Harp Okulundan dostu Callud’la birlikte üç beş yıl sonra, darbe yapıp başa geçmiş. Ömrünün son yıllarını bedevi kılığında, ayağında şip şip denen terlikleriyle, yarı deli gibi dolaşan bu adam acaba 27 Mayıs darbesinden etkilenmiş miydi, diye sorası geliyor insanın.  Çünkü 27 Mayıs’tan iki yıl önce, 1962’de Harp Okuluna girmişti."

Üstel'in yazısı üzerine köşe yazarlarının hatalarını yakalamasıyla bilinen Muhtesip isimli blog sitesi, Kaddafi'nin Türkiye'de okuduğuna dair hiçbir kaynakta bilgiye rastlamadıklarını, biyografilerin Kaddafi'nin Bingazi ve İngiltere'de eğitim aldığını yazdığını, Üstel'in yazısındaki iddianın ise büyük ihtimalle Nuh Gönültaş'ın 1996 yılında Zaman gazetesinde çıkan bir yazısından kaynaklandığını belirtti.

26 Ağustos Cuma günü, Kaddafi'nin Türkiye'de okuduğu iddiasını bu defa Ahmet Hakan dile getirdi. Muhtesip, bir kez daha bu bilginin doğru olmadığını belirtti.

Son olarak Nuh Gönültaş, Twitter'dan yazdığı mesajla 1996 yılındaki iddiasını yineledi. Gönültaş iddiasına Harp Okulunda Kaddafi ile beraber okuyan (ve kendisinin tarih hocası olduğunu söylemesine rağmen ismini vermediği) bir subayı ve 1993-1995 yılları arasında Libya büyükelçiliği görevinde bulunan Uluç Özülker'i kaynak olarak gösterdi.

Muhtesip, Gönültaş'ın Twitter'da yazdıklarına da yanıt verdi ve Gönültaş'ın Twitter'da Uluç Özülker'e atfen aktardığı "Kaddafi Türkiye'de okudu. Deniz Harp Okulunda kısa bir eğitimi var" ifadesiyle, 1996 yılındaki yazısında yer verdiği "Kaddafi Ankara'daki Kara Harp Okulu'nun 1962 mezunudur" ifadesi arasındaki çelişkiye dikkat çekti.

Nuh Gönültaş'ın, Kaddafi'nin Türkiye'de okuyup okumadığı gibi önemli bir konuda iddiasını savunurken, eski yazısına dahi göz atmamış olması da bu yazara dair vahim bir ayrıntı olarak dikkat çekti. Eğer Gönültaş yazısını okuduysa ve bu bariz çelişkiye rağmen kendini böyle savunduysa, durumun daha da vahim olduğu söylenebilir.

(soL - Haber Merkezi)