Mert’ten Uluengin’e “şalvar” hatırlatması

Nuray Mert, Hadi Uluengin’in Mersin’de çarşaf yırtan kadınlarla ilgili yazısına cevaben kaleme aldığı yazısında, Uluengin’in işgal altındaki Afganistan için “b.klu şalvarlı Afganlar” dediğini hatırlattı.

Nuray Mert, Hürriyet’teki köşesinde Hadi Uluengin’in Cumartesi günü Mersin’de (sonradan partiden istifa eden) CHP’li kadınların çarşaf yırtma eylemiyle ilgili yazdığı yazısını ele aldı.

Mert, “Cumhuriyet’in anlam ve kazanımlarını, şapka, balo gibi bir düzeyde algılamayı” da, “Cumhuriyet kazanımlarını, şapka, balo düzeyinde algılayıp, bu düzeyde eleştiri ve itiraza girişmeyi” de sığ bulduğunu yazdığı yazısında, Uluengin’den örnek verdi.

Mert, “Hatırladığım kadarıyla, Uluengin bu tür meselelerde eleştirdiği “CHP’li teyze”lerden fersah fersah ileri gidip, ABD bombaları altında can veren Afganlılar için zamanında, “b..lu şalvarlı Afganlılar” demiş biriydi” dedi.

Nuray Mert, sağ-muhafazakâr tarih okuması olarak nitelediği anlayışı eleştirdiği yazısında, “Uluengin ve benzerlerinin tarih yaklaşımlarının “CHP’li teyzeler”in tersi ama, aynı sığlıkta olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bırakın tartışma konusunun derinliğinin farkında olmayı, Uluengin’in yazısından, saltanat ve hilafetin ilgasını bile eşzamanlı sandığı anlaşılıyor. Zira, hilafetin ilgasının tarihini 3 Mart 1922 olarak vermiş. Oysa, saltanat 1 Kasım 1922’de bir heyet-i umumiye kararı ile kaldırılmış, hilafet ise 3 Mart 1924’te ilga edilmiştir. Bu sıradan bilgiye bile sahip olmayan birinin muhatabı gerçekten de olsa olsa, tarih bilgi ve anlayışı kendisi kadar olan birtakım teyzeler olabilir. O nedenle bu “liberal amca”ya tavsiyemiz, işin içine Goethe’yi falan katıp üst perdeden laf söyleme hevesinden vazgeçmesidir” diye yazdı.

Uluengin ne demişti?
Hadi Uluengin, ABD’nin Afganistan işgalinin başlamasının ardından 28 Kasım 2001’de Hürriyet’te “Katliama gel!” başlıklı bir yazı kaleme almış, yazıda şunları söylemişti: “Daha mürekkebi kurumadı mutlaka hatırlayacaksınız, şalvarı boklu Taliban henüz tabanvaya kuvvet tüymeden önce Afganistan üzerinde ABD bombardımanları devam ederken, bizim ‘İslami basın'ın (!) bir bölümüyle, her boy ve her soydan ‘barışperest' (!) kalemler ‘katliam' matliam diye mangalda kül bırakmıyordu.”

(soL - Haber Merkezi)