Melih Gökçek’in sansürlettiği fotoğraf ödül aldı

Yılın Basın Fotoğrafları yarışmasında ödül alan fotoğraflardan biri de Melih Gökçek’in kadınların yumurtalı protestosuna uğradığı anın fotoğrafıydı. Melih Gökçek’in çalışanlarının tüm basın mensuplarını arayıp bu fotoğrafın yayınlanmaması için “uyarıda” bulunduğu iddia ediliyor.

Başbakan Erdoğan’ın “her kürtaj bir Uludere’dir” açıklamasından sonra, AKP’li milletvekilleri, bakanlar, belediye başkanları Erdoğan’a destek çıkmış, beklenildiği üzere en usülsüz destek Melih Gökçek’ten gelmişti.

“Anası olacak kişinin hatasından dolayı çocuk niye suçu çekiyor. Anası kendisini öldürsün” diyen Gökçek, kadın örgütlerinin de tepkisini çekmişti.

2 Haziran 2012’de Üniversiteli Kadın Kolektifi’nin yumurtalı protestosuna uğrayan Gökçek, bir mağazaya sığınmış ve halkın tepkisi dolayısıyla uzunca bir süre sokağa çıkamamıştı. Korumalar ve şemsiyeler eşliğinde kaçmaya çalışan Gökçek’i pek çok basın mensubu görüntülemiş ancak görüntüler sansüre maruz kalmıştı.

Sendika.org'un haberine göre olay anını belgeleyen fotoğraflardan biri de Evrim Aydın’a aitti ve o fotoğraf Yılın Basın Fotoğrafları yarışmasında ödül aldı. Korku dolu gözler ve ceketinden akan yumurtalarla korumasına sımsıkı sarılan Melih Gökçek’in fotoğrafı 8 ay sonra açığa çıkmış oldu.

Olayla ilgili bu kadar zaman diliminde bir haberin yapılamamış olmasının sebebinin ise, Melih Gökçek’in çalışanlarının tüm basın mensuplarını arayıp “uyarıda” bulunması olarak belirtiliyor. Gökçek'in bu zor anını yansıtan fotoğrafın pek bilinmemesi de baskı iddialarını doğrular nitelikte.