Medya tutuklanan gazetecileri görmedi!

Dün ülkemizde 37 gazeteci gözaltına alındı. Bugün ise "tutuklu gazeteciler" gerçeğini görmezden gelen bir gazete manşetleriyle karşılaştık. Medyamız, Fransa'ya "kuru sıkı" atmaktan, Kuzey Kore'ye hakaret etmekten, kapaklarında 37 gazetecinin tutuklanmasına ayıracak yer bulamadı.

Dün ülkemizde 37 gazeteci gözaltına alındı.

Ev ve işyeri baskınlarıyla, Özgür Gündem, DİHA, ANF, ETHA, BirGün, Evrensel, Vatan ve AFP'den toplam 37 gazeteci gözaltına alındı. KCK davası kapsamında gerçekleştirilen operasyonlarda gazetecilerin fotoğraf makinelerine, bilgisayarlarına ve kitaplarına da el konuldu.

Yapılan operasyonlar, gerçekleştirilen gözaltı işlemleri bizleri bir kez daha ülkemizde medyanın da ne hale getirildiği gerçeğiyle yüz yüze getirdi.
Medyamız, 37 basın emekçisinin baskınlarla gözaltına alınmasını, dün akşam binlerce basın emekçisinin düzenlenen operasyonlara karşı düzenlediği eylemi "görmemeyi" tercih etti.

Dün yaşanan gözaltı operasyonları, bugünün gazete manşetlerinde ya hiç yer bulamadı ya da kibrit kutusu büyüklüğünde haberlerle geçiştirildi.

Medya neleri önemsedi?
Bugün gazetelerimizin kapaklarında büyük oranda, "Sarkozy'nin Abdullah Gül'den "ne kadar korktuğu" ve "korkusundan 2 gündür telefonlara çıkamadığı" manşetlerdeydi. Öte yandan, Ermeni Patrikhanesi'nin, Sarkozy'ye "aşure"li yanıtı da bugün gazetelerde yer verilen manşetler arasındaydı. Gazetelerimiz, kendi meslektaşlarının yaka paça gözaltına alınmasını bir kenara bırakıp, Fransa'da oylamaya sunulacak 'Ermeni Soykırımı'nı inkar etmeyi suç sayacak tasarının Fransa'da düşünce ve ifade özgürlüğüne ne denli zeval getireceğini vurguladı!

KDHC liderinin ölümü egemen medyada sosyalizm düşmanlığını hortlattı
Gazetelerin kapaklarında genişçe yerdiği bir başka haberse Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) lideri Kim Jong-il'in cenaze töreniydi. Gazete kapaklarında KDHC'nin yeni liderinin "daha bir gözükara" olduğu ve "halkın Kim Jong-il'in ardından korkusundan ağladığı" işlendi. Kendi meslektaşlarının maruz kaldığı hukuksuzluğa dahi sayfalarında yer veremeyen, hep bir ağızdan "Abdullah Gül kükredi, Sarkozy kaçacak yer arıyor" manşetleri atan gazetelerimiz, KDHC basınının yeni lider Kim Jong-un'u selamlamasını, K. Kore'de basın özgürlüğünün olmayışına bağladı!

Vatan kendi muhabirinin gözaltına alınışını tek bir satırla geçiştirdi
Dün gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltına alınan gazetecilerden biri de Vatan gazetesi muhabiri Çağdaş Ulus.

Çağdaş Ulus'un muhabirlik yaptığı Vatan Gazetesi ise yaşanan gözaltılara kapağının sağ üst köşesinde küçük bir yer ayırmayı tercih etti.
Gazete, muhabiri Çağdaş Ulus'un da gözaltına alınanlar arasında olduğunu tek bir satırla belirtti. Vatan Gazetesi'nden Mustafa Mutlu, "Ben Çağdaş'a inanıyorum" başlıklı köşe yazısıyla Çağdaş Ulus'a destek verdi.

Gazeteler bugün kapaklarında nelere yer verdi?

Hürriyet: "Aşk SMS'ine 2.5 ay hapis" manşetiyle çıkan Hürriyet Gazetesi, ayrıldıktan sonra çeşitli nedenlerle mahkemelik olan bir çifti kapağına taşımayı gerek gördü! Gazete, "Yeni lider cennetten çıkma" başlığıyla KDHC'nin yeni lideri hakkında KDHC basınında yer alan kimi başlıkları alıntılayarak, KDHC'de basın özgürlüğü olmadığı göndermesinde bulundu. Hürriyet, tutuklanan gazetecilere, sol an alt köşesinde küçük bir yer ayırdı. Hürriyet'in habere ilişkin başlığı "KCK'da basın dalgası: 9 ilde 58 gözaltı" oldu.

Haberturk:
Haberturk Gazetesi, "Terbiyesiz Sarkozy" üstmanşetiyle çıktı. Gazete, Sarkozy'nin 2 gündür Abdullah Gül'ün telefonlarına cevap vermemesini Gül'den çok korkmasına bağladı!

Vatan: "Aşureli Yanıt" manşetiyle çıkan Vatan Gazetesi, kapağında Fransa'da oylanacak 'Ermeni Soykırımı'nı inkarı suç sayan taslağa karşı Ermeni Patrikhanesi'nin yaptığı açıklamaya yer verildi. Gazete, sol üst köşesinde KDHC liderinin cenaze töreni ile ilgili, "Kuzey Kore meydanları feryat figan" başlığını attı. KDHC halkının cenaze töreninde sergilediği hüznü, az ağlayanların hapse atılacağı korkusuna bağlayarak KDHC halkını aşağılamaktan geri durmayan gazete, kendi muhabirinin de KCK kapsamında gözaltına alınmasını tek bir cümleyle ifade edebildi.

Akşam: Akşam Gazetesi ana manşetine Fiji Adaları'nda yağmur ormanlarını yağmalayıp Hidroelektrik santrali kuran Türk Firmasını taşıdı. Gazete, yağmur ormanlarında santral kurmak için 60 kilometrelik bir alanı düzleyen firmaya yerli kabilelerin şükran duyduğunu belirterek firma için ayin düzenlediğini iddia ettikleri kabileleri ülkemizdeki HES karşıtı köylülere örnek gösterme akıllılığında bulunmayı da ihmal etmedi!

Sabah: Sabah Gazetesi "Viking devine Türk çengeli" manşetiyle çıktı. Gazetenin kapağında, iflas eden İsveçli bir otomobil firmasına, bir Türk şirketinin talip olduğu haberi bulunuyor. Gazetenin kapağın en altında yer alan gözaltındaki gazetecilere ilişkin haberiyse tam bir yandaş klasiği! "KCK'da medya dalgası" başlığıyla verilen haber "PKK'nın şehir yapılanması KCK adına yayın yapan medyaya yönelik İstanbul, Ankara, İZmir, Diyarbakır, Mersin, Mardin, Şırnak ve Van'da operasyon düzenledi" şeklindeki ilk cümlesiyle zaten gözaltına alınan gazeteciler hakkında mahkemelerden önce hüküm vermiş bulunuyor!

Türkiye: Türkiye Gazetesi de gerilen Türkiye-Fransa ilişkilerini konu alan bir kapakla çıktı. "Sarkozy'nin kabusu: Güçlü Türkiye, Kıskanıyor!" manşetiyle çıkan gazete, Türkiye'nin Arap ülkelerine model olduğu için Fransa'nın Türkiye'yi çok kıskandığını ve Sarkozy'nin Türkiye'nin model ülke olmasından çok korktuğunu iddia etti! Türkiye Gazetesi 'Ermeni Soykırımı' ile ilgili yasa tasarısını da Fransa'nın bu "kıskançlık ve korkusuna" bağlıyor.