Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne karşı kara propagandada bugün...

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ne yönelik medya kara propagandasında bu sefer "uyuduğu için uçaksavarla infaz" iddiası yer aldı.

Medya

ABD ve Güney Kore tehdidi altında bulunan Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) ile ilgili kara propagandaya bir yenisi daha eklendi.

Bu seferki iddia, Güney Kore'nin muhafazakâr yayın organı JoongAng Ilbo'dan geldi. Habere göre, KDHC kabinesinde eğitimden sorumlu bakan olan Ri Yong-jin, Kim Jong-un'la yapılan bir toplantıda uyuyakaldığı için "uçaksavar füzesi ile" idam edildi.

İddiaya göre bu olay bu ayın başında yaşandı. Gözaltına alınarak sorgulanan Jin, sorgu sırasında ortaya çıkan "yolsuzluk" gibi suçlar da eklenerek idam edildi.

Jin ile birlikte idam edildiği iddia edilen bir diğer KDHC'li ise, eski bir Tarım Bakanlığı bürokratı Hwang Min. Hwang'ın idam nedeni ise, "önerdiği siyasetin liderliğe doğrudan bir meydan okuma olması."

Gazetenin haberine göre ikilinin idamı, başkent Pyongyang'daki bir askeri akademide yapıldı.

JoongAng, bu bilgileri, KDHC hakkında "özel bilgi sahibi" bir kaynaktan edindiğini açıkladı. Kaynağa göre idamlar, Kim Jong-un'un "özel emri" ile infaz edildi.

YALAN HABERLER

"Habere" bütün Batı basını ve bu arada Türk basını ilgi gösterdi. "Amiral gemisi" Hürriyet'in kullandığı görsel ise bir habercilik harikasıydı:

Batı medyasında "şüphe" gösteren yayınlardan birisi International Business Times (IBT) oldu. IBT, idamların Güney Kore tarafından doğrulanmadığını aktarırken, haberin de bağımsız kaynaklarca doğrulanmadığını söyledi ve daha önce de bu tip idam haberlerinin yanlış çıktığı durumlar olduğunu hatırlattı.

Tüm haberlerde, idam haberlerinin KDHC'nin Londra Büyükelçiliği'nde görevli bir yetkilinin Güney Kore'ye kaçtığı iddialarından sonra geldiğine dikkat çekiliyor. 

İDDİANIN SAHİBİ GAZETE 

İdam iddiasının sahibi JoongAng Ilbo gazetesi,  Chosun ve Dong-a Ilbo gazeteleri ile birlikte "Chojoongdong" olarak adlandırılıyor.

Güney Kore'deki solcular ve liberaller tarafından muhafazakâr olarak bilinen bu gazeteler, aynı zamanda gizli kapaklı ve hileli işler çevirmekle suçlanıyor.

Chojoongdong'u eleştirenler, 2008 yılından bu yana gazetelerin Lee Myung-bak hükümeti ile yakın ilişkileri olduğunu savunuyor.

ABD ile serbest ticaret anlaşması yanlısı olan bu gazeteler, ayrıca Wikileaks'in Lee Myung-bak hakkında sızdırdığı belgeleri de sansürlemekle suçlanıyor.