İsrailli grubun konserine gericilerden ırkçı tepki

İsrailli müzik grubu Adama Ensemble'nin İstanbul'da vereceği konsere gericiler tepki gösterdi. Tepkinin tek nedeni ise grubun İsrailli olması.

İsrailli müzik grubu Adama Ensemble'nin Akbank Sanat Caz Günleri kapsamında İstanbul'da gerçekleştireceği konsere gericiler tepki gösterdi. Yeni Akit gazetesi "İsraillilerden kışkırtan konser" başlıklı bir habere yer verirken, haberde "Mavi Marmara Gönüllüleri" imzalı bir açıklamaya da yer verilerek konserin iptal edilmesinin istendiği belirtildi. Yeni Akit'in haberinde ve "Mavi Mavi Gönüllüleri" imzalı açıklamada konserin iptal edilmesi ile ilgili ileri sürülen tek neden ise grubun İsrailli olması.

Sebep İsrail propagandası değil İsrailli olmaları...
Yeni Akit haberinde, İsrail'in sanat faaliyetleri ile yaptığı katliamları örtmeye çalıştığı iddia ediliyor. Ancak, grubun Türkiye'de Siyonizm propagandası yapacağı ya da İsrail'in yaptığı katliamları aklamaya çalışacağı yönünde herhangi bir iddia yok. Tepkinin tek nedeni olarak müzik grubunun İsrailli olması gösteriliyor.

"Mavi Marmara'nın acısını yaşadığımız bu günlerde..."
Yeni Akit haberinde "Mavi Marmara gönüllüleri" imzalı açıklamadan bir bölüme de yer verildi. İsrail'in katliamlarını sanat ve spor faaliyetleri ile örtmeye çalıştığının iddia edildiği açıklamada, konserin iptali isteniyor. Açıklamada "İsrail, şu anda Gazze'yi bombalarken, Türkiye'ye sanat adı altında gelmesini anlayamıyoruz" deniliyor.

Akbank Sanat Müdürü de hedef gösterildi
Konserle ilgili olarak Yeni Akit muhabirinin Akbank Sanat Müdürü Derya Bigali'yi aradığı haberde belirtilirken, İsrailli bir müzik grubunu Türkiye'ye davet etmek bir suçmuş gibi bir dil kullanılıyor.

Antalya'da da aynı olay yaşanmıştı
17-28 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen Devlet Tiyatroları İkinci Antalya Uluslararası Tiyatro Festivali sırasında da benzer bir olay yaşanmıştı. Festivale İsrail'den katılan Cameri Tiyatrosu Topluluğu üyeleri prova yaparken Diyanet-Sen Antalya Şubesi, Akdeniz Dayanışma Platformu gibi kurumlar yaptıkları basın açıklamaları ile grubu protesto edeceklerini duyurmuştu. Protestoların ve saldırıların hedefi olmak istemeyen İsrailli oyuncular oyunlarını sergileyemeden ülkelerine geri dönmek zorunda kalmışlardı.

Bu örnekte de gericilerin tepki göstermelerindeki tek neden grubun İsrailli olması idi.

Gericiler ırkçılık yapıyor, AKP İsrail ile uzlaşıyor
Gericiler ırkçılığa devam ederken, AKP iktidarı İsrail ile uzlaşma arayışlarını hızlandırmış durumda. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Başbakan Erdoğan'a seçimler nedeniyle tebrik mektubu gönderdiği dün basına yansırken, iki ülke arasında üst düzey görüşmelerin de başlayacağı iddia ediliyor.

Bir başka önemli nokta ise, geçtiğimiz yıl Gazze'ye Mavi Marmara gemisini gönderen İHH, ABD'nin sert tepkisi üzerine gemiyi Gazze'ye göndermekten vazgeçti. İHH'nın şimdiki temel konusu Gazze değil Suriye. Emperyalizmin Suriye'ye dönük askeri müdahale ihtimali artarken ve Türkiye'nin Suriye'ye karşı tetikçilik yapması ciddi bir olasılık olarak konuşulurken, İHH, "Suriye yönetimine karşı sivillere yardım kampanyası" başlatmış durumda.

(soL - Haber Merkezi)