'İlkel Fijililer' kadar olamadık!

Akşam gazetesi TİKA'nın Fiji Adası'nda kurduğu HES'i manşetine taşıdı. Haberde Fijililerin yapılan HES nedeniyle Türkiye'ye minnettar olduğu belirtilirken Türkiye'de insanların HES'lere karşı mücadele etmesi "ilkel Fijililer kadar olamadık" ekseni ile haberde yer aldı.

Akşam gazetesi bugünkü "Türkler Çıldırmış Olmalı" başlıklı manşetinde, Türk İşbirliği Kalkınma Teşkilatı'nın (TİKA) Pasifik Okyanusu'nda bulunan Fiji Adaları'nda kurduğu 'mikro HES'e yer verildi. Haberin spotunda "Türkler sınırları, okyanusu aştı, Fiji'nin balta girmemiş ormanlarına HES kurdu. Yıllar sonra elektriğe kavuşan Savu Savu'lular mutlu, 'Kahin bize yıllar önce söylemişti. Kehaneti gerçek oldu' diyorlar" ifadelerine yer verilerek bir yandan Fijililer aşağılanırken bir yandan da Türkiye'de HES'lere karşı mücadele edenlere "ilkel Fijililer kadar olamadınız" mesajı verildi.

Yağmur ormanlarında greyderlerle 60 km'lik yol dışında, ulaşım için 10 km'lik 2 yol açılarak yapılan 'mikro HES'in 75 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacağı belirtildi. HES'in maliyetinin de 1 milyon dolar olduğu bilgisine haberde yer verildi.

Haberde inşaatı yapan TEMSA yetkilisinin 'Fijililer'in mistik güçleri olduğu" yönündeki sözlerine de yer verildi:

"Fiji yerlilerinin mistik özellikleri kuvvetli. Bozulan bir iş makinesi köylülerin duasıyla çalıştı. Bir köylü, üç bilgeden izin almamızı söyledi. Biri şefmiş. O üç kişiden izin alınarak inşaat devam ettik."

Haberin sonunda ise Türkiye'de çok sayıda insanın doğaya zarar verdiği ve verimli bir enerji üretim yöntemi olmadığı gerekçesiyle HES'lere karşı çıktığı belirtildi.

(soL - Haber Merkezi)