Hürriyet'in Suriye haberi AA'yı 'üzmüş'

Hürriyet'in dünkü “AA’ya özel helikopter düşürdüler” haberi AA'yı “üzmüş”.

AKP hükümetinin yayın organı gibi çalışan Anadolu Ajansı (AA), Hürriyet’in dün birinci sayfasına taşıdığı “AA’ya özel helikopter düşürdüler” başlığını “son derece üzücü” bulduğunu açıkladı. Hürriyet'ten Bilici ise, haberin “iliştirilmiş” gazeteciliğin bir ürünü olduğunu söyledi.

Anadolu Ajansı Kurumsal İletişim Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, söz konusu haberin kurumun ve habercilerini rencide içerikte olduğu ifade edilirken, “Bölgedeki gelişmeleri başından beri yakından takip eden muhabirimiz, bahse konu haberi yapmak için canını ortaya koyarak, büyük bir habercilik örneği göstermiştir” denildi.

“Haberi veriş şekliniz, başta Suriye’dekiler olmak üzere habercilerimizi hedef gösteren, can güvenliklerini tehlikeye atan bir yayın niteliğindedir” denilen açıklama şöyle devam etti:

“Muhabirimiz hayalini gerçekleştirmiştir”

Dolayısıyla ortada, ne şahsına özel bir haber kurgusu ne de bir ayrıcalık bulunmaktadır. Muhabirimiz, bu hayalini gerçekleştirmiş ve her anlamıyla takdiri hak etmiştir. Abonelerimizden de bizleri takdir etmeseler de haberlerimizi yansız kullanmalarını beklemenin en temel hakkımız olduğu düşüncesindeyiz.

“İliştirilmiş gazetecilik”
Hürriyet'ten Faruk Bildirici ise, AA'nın açıklamasına verdiği cevapta AA muhabirinin o fotoğrafla savaşın yıkıcılığını değil, ÖSO'nun gücünü aktarmayı hedeflediğini belirtti. Bildirici'nin AA'nın yandaş gazeteciliğine işaret ettiği açıklaması şöyle:

Fotoğrafı gördüğümde “Nasıl oldu da muhaliflere bu kareyi yakalayabilecek kadar yaklaşabildiler” diye düşünmüştüm. Sanırım aynı duyguyu Hürriyet Yazı işleri ve Dış Haberler Servisi’nden Cengiz Özbek de hissetmiş ki, o fotoğrafı çeken AA muhabirini arayıp öyküsünü öğrenme ihtiyacı hissetmiş. İyi de yapmışlar, öyküsünü yazmayı hak eden bir fotoğraf var ortada.

Haberden AA muhabiri Abdurrahman eş Şerif’in sırf o fotoğrafı çekebilmek için bölgeye gittiğini, muhaliflerle birlikte 15 gün havaalanı çevresinde beklediklerini öğreniyoruz. Yani gazeteci helikopter düşürülmesini görüntüleyebilmek için pusuya yatmış. Herhalde muhalifler de biliyorlar gazetecinin füze ateşleme sahnesi için beklediğini.

“Amaç ÖSO'nun ne kadar güçlü olduğunu göstermek”

O fotoğrafı çekmesinde de yarar görüyorlar! Neden? Ne kadar güçlü olduklarını, ne kadar iyi savaştıklarını anlatabilmek için. Nitekim AA da “AA ekibi, Özgür Suriye Ordusu’nun Suriye ordusuna ait helikopteri termal füzelerle düşürme anını saniye saniye görüntüledi” notuyla servise koymuş haberi ve fotoğrafları.

Bir gazetecinin işlevi, savaşan taraflardan birinin gücünü anlatmak olmasa gerek. Tam tersine gazetecinin görevi savaşın dehşetini gözler önüne sermek, savaşa karşı tavır almak olmalı.

Başlığın AA’yı üzmesi anlaşılır bir durum. Zira başlıktaki “özel” sözcüğü, “iliştirilmiş gazetecilik” ürünü olan o fotoğraflara eleştirel yaklaşıyor. Haksız da değil. Elbette muhalifler, sırf AA muhabiri o fotoğrafı çeksin diye mi o helikopteri düşürdüler bilmiyoruz. Ama gazetecinin günlerce muhaliflerle birlikte o fotoğraf için pusuya yattığını, o kadar yakından fotoğraf çekilmesine izin verdiklerini AA muhabirinin haberde anlattıklarından öğreniyoruz.

“Savaş muhabirliği bu değil”

Bir anlamda o sahne gazeteci için hazırlanıyor, o da fotoğrafı çekiyor. Ya o helikopterde ölen insanlar? Onlardan hiç bahis yok. Ne yazık ki, gazeteci, ölümü ve savaşın dehşetini yansıtmanın değil, ÖSO’nun gücünü aktarmanın peşinde. Savaş muhabirliği bu değil...