Guardian: Erdoğan’dan özür bekliyoruz

Erdoğan’ın miting meydanlarında “haddini bildirdiği” İngiliz Guardian gazetesi, başyazısında “Erdoğan’dan bir özür bekliyoruz” dedi.

Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim kampanyası boyunca yabancı gazeteleri diline doladı. Ardahan mitinginde “haddini bildirdiği” İngiltere’nin yüksek tirajlı gazetelerinden The Guardian, dünkü başyazısına “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yalanları hakkında Guardian’ın görüşü: Bir özür bekliyoruz” başlığını attı.

KUYRUKLU YALAN

Erdoğan’ın yalnızca geçen hafta yaptığı mitinglerde Alman Die Zeit ve ABD’li New York Times gazetelerini hedef aldığını hatırlatan Guardian, Cumhurbaşkanı’nın Guardian’a saldırısı hakkında şunları yazdı:

“Ardından Cumhurbaşkanı Guardian’a saldırdı. Ardahan’daki AKP mitingde Bay Erdoğan, ‘Bir İngiliz gazetesi ne diyor biliyor musunuz’ dedi. “Tamamen Batılılaşmamış ‘yoksul’ Müslümanların kendi ülkelerini yönetmelerine izin verilmemeli.” Türkiye’nin lideri, bunun utanmazca olduğunu söyledi. Ardından da Guardian’ı uyardı: ‘Haddini bil.’

“Erdoğan’ın Guardian’a yönelik suçlamasının hiçbir temeli yok. Guardian, Erdoğan’ın iddia ettiği sözleri ne söyledi ne de yazdı. Bunlara benzer sözler de etmedi. Bu köşede geçen hafta yayımlanan bir başyazıda AKP’nin tabanının, ‘Türkiye toplumunun görece yoksul, görece daha az Batılılaşmış ve dinsel eğilimleri daha güçlü kesimine dayandığını’, ancak daha genç, daha kentli Türklerle bağ kurmayı başaramadığını söyledi. Makale Türklere Erdoğan’ın başkanlığa dayanarak gücünü artırmasını reddetme çağrısı yaptı. Pazar günü düzenlenen seçimler de tam olarak bunu gerçekleştirdi.”

“Guardian’ın yoksul Müslüman Türklerin kendi ülkelerini yönetmelerine izin verilemez dediği iddiası kuyruklu bir yalandır. Bunu Cumhurbaşkanı’nın yandaşı olan bir yazarın uydurduğu ve daha sonra Türkiye’deki sosyal medyada yayılmadan önce başkaları tarafından alıntılandığı anlaşılmaktadır. Bu sözlere yepyeni bir itki sağlayan Erdoğan’ın Ardahan’da yaptığı konuşmaya –hiçbir şekilde kontrol edilmeden- girmesi de uzun zaman almamıştır.”

‘BİR ÖZÜR DİLEMESİ YERİNDE OLUR’

İngiliz gazetesi, gazetecilikte bir yanlış yapıldığında bunu eninde sonunda düzeltmenin kural olduğunu hatırlatarak, aynı kuralın siyasetçileri de kapsaması gerektiğini söyledi. Guardian’ın başyazısı şu şekilde son buldu: “Siyasetçiler de kullandıkları kelimeler konusunda dikkatli olmak zorunda. Başvurdukları olguların da doğru olduğundan emin olmak durumundalar. Erdoğan’ın hem sözleri hem de kullandığı olgular fena halde yanlış. Belki de bir özür dilemesi yerinde olur.”