GÖP, 'Basın özgürlüğü' raporunu değerlendirdi

Gazetecilere Özgürlük Platformu, CPJ tarafından hazırlanan basın özgürlüğü raporunu değerlendirdi. Açıklamada, iktidarın gazetecilere yönelik baskılarının raporlarla sürekli yinelendiği hatırlatılarak tutuklu meslektaşlarının serbest bırakılması gerektiği belirtildi.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) tarafından “Türkiye’nin basın özgürlüğü krizi / Gazetecilerin hapsedildiği ve muhalefetin suç sayıldığı karanlık günler” başlığıyla hazırlanan rapor hakkında Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) açıklama yayınladı. Medya kuruluşları üzerindeki iktidar baskısının açıklanan raporlarla sürekli yinelendiği hatırlatılan açıklamada, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması gerektiği vurgulandı.

"İktidarın sindirme çabalarını sağır sultan duydu"
GÖP Dönem Başkanı ve ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay yaptığı açıklamada, CPJ'nin hazırladığı raporda 76 gazeteciden en az 61'inin doğrudan gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklu bulunduğunu ve iktidarın basına yönelik baskı, sansür uygulamalarına yer verildiğini hatırlattı.

"Türkiye'de iktidarın baskı, sindirme çabalarını sağır sultan duydu ama iktidar bu baskıları yok saymaya devam ediyor" diyen Abakay, iktidarın yanlış beyanlarının yargıyı etkilemeye yönelik suç unsuru olduğunu ifade ederek bu uygulamalarını kınadıklarını belirtti.

"Baskılar son bulsun"
Abakay, "Siyasal iktidarı basın, düşünce ve ifade özgürlüğü üzerindeki baskıları durdurmaya, başta Terörle Mücadele Yasası olmak üzere baskıcı yasaları demokratikleştirmeye, kendilerini de demokrat olmaya davet ediyoruz" diyerek iktidarın destekçisi olmayan meslektaşlarından da aynı demokrat tavrı talep ettiklerini ifade etti.

Açıklamada tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmaları, tutuksuz yargılanmaları talep edildi.

(soL - Haber Merkezi)