Girişimcilik çağrısı karşılık bulmadı

Ali Sabancı'nın katılımı ile Çukurova Üniversitesi'nde düzenlenen 'Genç Bakış' programında kendilerine yapılan girşimcilik çağrısını inandırıcı bulmayan öğrenciler, sistemi sorgulayarak Abbas Güçlü'yü kızdırdılar.

Kanal D'de yayımlanan 'Abbas Güçlü ile Genç Bakış' programı, bu hafta Çukurova Üniversitesi'ndeydi. Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı olan Ali Sabancı, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı sıfatı ile konuk olduğu programda öğrencilere girişimcilik ile ilgili tüyolar verecek, öğrenciler de girişimci projelerini Sabancı ile paylaşacaklardı. Sabancı Holding'den hissesini nakde çevirerek ayrıldıktan sonra Pegasus Havayolları'nı kuran Sabancı, "nasıl sıfırdan başladığını" anlatacaktı!

Ancak program beklendiği gibi gitmedi. Gençlik yıllarında aile şirketinde çalıştığı günlerden “O zamanlar Cumartesi Pazar da çalışılırdı, şimdiki gibi rahat değildi" diye söz eden Sabancı, her ne kadar "Beni soyadımla düşünmeyin" dese de, Ali Sabancı'nın "sıfırdan başlayarak" yükseldiğine kimse inanmıyordu. Söz alan birçok öğrenci fırsat eşitsizliğine değinerek, bu koşullar altında girişimcilikten söz edilemeyeceği noktasında buluşurken, Abbas Güçlü, söz alanların "100 milyon liranız olsa ne yaparsınız" sorusunu yanıtlamalarında ısrarcı oldu. Ancak öğrenciler bu soruya rağbet göstermedi.

Bir öğrenci, girişimcilik propagandası yapan Sabancı'nın patronu olduğu Pegasus Havayolları'na başvuranlardan 10 TL başvuru ücreti almasını eleştirerek "Bu kadar işsizlik varken çaresizce iş arayan insanlardan neden başvuru ücreti alıyorsunuz" diye sordu. Sabancı ise, "Gerçekten ilgilenenler, nitelikli kişiler başvursun diye böyle bir uygulama yaptık" yanıtını verdi.

Konuşan öğrencilerin çoğu, 'girişimci' olmak için eğitimin önemli olduğunun söylendiğini, ancak eğitimin gitgide paralı hale getirilmesi yüzünden gençlerin büyük çoğunluğunu işin başında elenmesinin bir çelişki doğurduğunu dile getirdi. Bir öğrenci, harcını ödeyemediği için rektörlüğe dilekçe verdiğini ama dilekçesine yanıt alamadığını, dilekçesinin akıbetini öğrenmek için Rektör'le görüşmek istediğinde ise en fazla Rektör Yardımcısı'nın sekreteri ile görüşebildiğini söyledi. Abbas Güçlü, Türkiye'de her isteyene harç kredisi verildiğini söyleyerek Rektör'ü soruyu yanıtlama zahmetinden kurtardı.

İşçi çocuğu olduğunu anlatan bir öğrenci ise, Türkiye'de dolar milyarderlerinin sayısının son yıllarda rekor bir artış gösterdiğini hatırlatarak, zenginler arttıkça işsizliğin arttığını söyledi. Ali Sabancı, bu iki durum arasında korelasyon olmadığını savununca, öğrenci işsiz kalan öğretmenlerin dershanelerde 300 TL gibi ücretlerle çalışmaya zorlandığını, bu işten dershane patronlarının kârlı çıktığı örneğini verdi. Ancak Abbas Güçlü, "Siyaset yapıyorsun", "Polemiğe girme" ve "Diğer arkadaşlarını söz hakkını engelliyorsun" gibi gerekçelerle öğrenciyi susturdu ve Sabancı'ya sorulan soruların da üstünü örttü.

Her zaman olduğu gibi istediği yönde konuşmayan öğrencilerin sözünü kesen Güçlü, "salonda girişimci projelerini paylaşmak isteyen insanlar olduğunu, onların söz hakkının engellenmemesi gerektiğini" savunuyordu. Ancak söz alan onlarca öğrenciden kaz tüyü ve kuruyemiş pazarlamak isteyen iki öğrenci dışında 'girişimci proje' anlatan olmadı. Öte yandan Ali Sabancı program boyunca öğrencileri, kazanan üç kişiye toplam 1 milyon lira ödül verilen "Bir fikrin mi var?" adlı proje yarışmasının internet adresine yönlendirmek dışında bir katkıda bulunmadı.

Başka bir öğrenci, üniversitelerin bilim insanı yetiştirmekten vazgeçmesini ve araştırma olgusunun sermayenin desteklediği Ar-Ge faaliyetlerine indirgenmesini eleştirerek "Bize, 'Fikrinizi Sabancı'ya satmayı kabul ediyorsanız fikrinizi ortaya atın' deniyor. Sabancı, Koç, Aydın Doğan sadece kendilerine kâr sağlayacak şeylere para ayırır. Örneğin işçilerin güvenliğini sağlayacak bir şeye para harcamazlar. Bu yüzden Türkiye iş kazalarında ilk 5’tedir" dedi. Abbas Güçlü'nün "Başkalarının söz hakkını engelliyorsun" diyerek sözünü kestiği öğrenci, "Buradaki arkadaşların girişimci olmaya niyeti yok. Emperyalizm olgusunu Ali Bey de çok iyi biliyor. 'Fikrim var' diye kredi alıp şirket kuran kişiler, ilk krizde Sabancılar, Koçlar tarafından piyasadan silinecektir" dedi.

Eğitimin paralılaştırılmasından şikayet eden bir öğrenciye seslenen Ali Sabancı'nın "Okumak hak diyorsun. Barınma da bir hak, o zaman konutlar niye bedava değil? Gıda niye bedava değil? Dünyada konutun gıdanın ücretsiz olduğu bir yer var mı?" diye konuşması üzerine salondan bazı öğrenciler "Sizin yüzünüzden bedava değil” yanıtını verdi.

Bunun üzerine duruma el koyan Abbas Güçlü, Sabancı'ya ayıp edildiğini ve sorulması gereken soruların sorulmadığını savunarak Sabancı'ya döndü ve "Milyarlarca lirayı harcayıp gününüzü gün etmek varken neden girişimci oldunuz?" diye sordu. Sabancı bu soruyu, "Benim yapım böyle. Ben milyonlar yatırıp milyonlar kazanmayı tercih ettim" diye yanıtladı. Bunun büyük bir fedakarlık olduğunu savunan Güçlü, Sabancı'ya övgüler yağdırmak yerine düzeni sorgulayan öğrencileri azarlamayı sürdürdü.

Güçlü, "Bana gelen bir e-posta mesajını okumak istiyorum. Bana diyorlar ki: 'Eğer bu konuşan kişileri bir sol kulüpten toplayıp çıkardıysanız sizi kınıyorum. Ali Sabancı gibi değerli bir konuk var burada ama konuşturulmuyor, bize değerli şeyler aktarabilecekken izin verilmiyor'" diyerek hayal kırıklığını dile getirdi. Genç Bakış programlarında tam aksine solcu öğrencilerin salonlara alınmaması için elemeler yapıldığı bilinirken, bu elemelere rağmen salondaki öğrencilerin siyasetle ilgilenerek düzeni sorgulamasının Güçlü'yü son derece rahatsız etmesi dikkat çekti. Güçlü, "Böylesine önemli bir konu nasıl dağıtılır, bir konuda nasıl hiçbir şey söylenmez, üç saat nasıl harcanır bugün çok güzel gösterdik" diyerek programı kapattı.