Gerici Şuranın arkasından... Eğitim farz değil şarttır

soL derginin bu haftaki kapak konusu Osmanlıca tartışmaları ile gündeme gelen ancak çok daha büyük bir gericileşme hamlesini ifade eden 19. Milli Eğitim Şurası.

Haber Merkezi

Şura gerek toplanma biçimi, gerek aldığı kararların içeriği pedagojik kaygılar gütmediğinden, değerlendirilmesi de pedagojik veri ve kavramlar üzerinden değil, siyasal bir zemin üzerinden yapılmalıdır. Şura, bir hesaplaşmanın, insanlığın ilerici kazanımlarına damga vurmuş bir yüzyılın Anadolu’da açığa çıkan burjuva ilerici devrime yaptığı etkinin yarattığı aydınlanmacı, seküler cumhuriyet fikriyle rövanşın ifadesidir.

Gericilik Çağı ve 19. Milli Eğitim Şurası - Vuslat Aktepe
Eğitimin gericileşmesinde sendikaların rolü - Tugut Sever
Kurumsallaşan Osmanlıca - Cüneyt Göksu
Akıncı beyler müdür koltuklarında - Özge Taner
Öğretmenliğin fıtratında aydınlanmacılık var - Aysel Çakır
Son savunma hattındayız - Mehmet Barış
Laiklik yaşam hakkının şartıdır - Çağlar Yiğit

‘DİKTATÖRLÜK ZİNCİRLERİNDEN BOŞANABİLİR’
Anayasa Mahkemesi’nde başkanlık seçimi takvimi Ocak 2015’te başlıyor. Hükümet iki oy daha bulabilirse istediği ismi başkan seçtirebilecek. Yargıtay seçimlerinin AKP lehine sonuçlanmasına ise kesin gözüyle bakılıyor. Elif Örnek yazdı.

‘YENİ TÜRKİYE'NİN KANAAT TEKNİSYENLERİ
Geçtiğimiz yüzyılda düzenin tornasından geçen ancak imalat hatası olarak ortaya çıkabilen kamusal aydınların yeniden, aynı mekanizmalarla vücuda gelmesi neredeyse imkansızdır. Bu nedenle yeni kamusal aydın, iradi şekilde tamamen düzenin dışında inşa edilmelidir. Aytek Soner Alpan önemli bir tartışmanın kapılarını aralıyor. 

DEVRİM TARİHİNİN ONURLU NEFERİ: RASİH NURİ İLERİ

94 yıl insan ömrü için uzun. Bu sürenin bilinçle yaşanan parçasının tamamını üretken geçiren, doğru düzgün ve komünist gibi yaşayan; yalnızca komünist olmakla övünen birinden söz ediyoruz. Darısı bütün komünistlerin başına... Aydemir Güler yazdı.

KENTİN YAĞMASI İÇİN YASAL KILIF
Ülke kaynaklarının özelleştirilerek sermaye tarafından yağmalanmasına karşı AKP hükümetlerine karşı yürüttüğü muhalefet nedeniyle TMMOB, yasal düzenlemeyle etkisizleştirilmek isteniyor. TMMOB 41 ve 42. döne YK üyesi Zehra Güner yazdı.

YATAĞAN'DA BİR BAYRAK

Gerçek bir mücadele yürüttü Yatağan işçisi. Her yolu denedi. Ankara’da, İstanbul’da, Erdoğan’ın mitinglerinde, direnişi gündeme taşıdı. İhaleleri erteletti, Haziran durulsa da yürümeyi sürdürdü. Peki, son durumda Yatağan işçisi için yenildi diyebilir miyiz, ya da kaybetti? Yatağan Türkiye'ye neyi gösterdi? Direnişin tüm önemli dönemeçlerinin tanığı, mücadeleye uzun süredir omuz veren soL muhabiri Yıldız Koç yazdı.

İRAN, KÖRFEZ'DE DAHA FAZLA RİSK ALIYOR
İran’ın geçtiğimiz günlerde Irak’taki IŞİD militanlarını bombalaması, molla rejiminin dümeni tam boy Amerikan koalisyonuna kırmasından ziyade, İran’ın Körfez’deki tarihsel hegemonya arayışına denk düşüyor. Alper Birdal yazdı.

İŞKENCE RAPORU VE BARBARLIĞIN NORMALLEŞMESİ
CIA’in uzun süredir beklenen işkence raporu, 526 sayfalık bir özet halinde yayımlandı. Raporun ardından başlayan tartışmalarınsa, emperyalist uygarlığın gerçek yüzünü bir kez daha göstermesini Erman Çete kaleme aldı.

PSİKİYATRİ HOMOFOBİDEN SINIFTA MI KALDI?

Eşcinselliğin hastalık kategorisinden çıkarılmasının üzerinden geçen 40 küsur yılda LGBTİ hakları ve homofobiyle mücadele başlığında psikiyatri ve psikoloji alanları açısından nasıl gelişmeler yaşandığını, Yrd. Doç. Dr. Koray Başar’la konuştuk. Görüşme: Emre Demir

YILLANMIŞ İNAT AZİZ NESİN

Türkiye’deki aydın birikiminin üretken, ve özgün temsiliyeti, Aziz Nesin’in kimliğinde canlanmıştır desek hiç de mübalağa etmiş olmayız. 20 Aralık bu büyük aydınımızın doğum günü. Evrim Gökçe yazdı.

Ve daha fazlası: 
24 AKP 19 Aralık faillerini koruyor
28 Asgari ücret: Yoksulluğa mahkûmiyet!
30 Rusya ekonomisi hedefte
33 IMF’den dış açık ve enflasyon uyarısı
36 Davutoğlu toplantıda Berkin sokakta
40 Ferguson’un sınıfsal karakteri
44 Oscar Niemeyer 107 yaşında
46 Nükleerde mülkiyet sorunu
47 Psikoterapi ve damgalanma
48 Güney Gönenç hep aramızda
52 ‘Buradaydılar, şarkılar söylüyorlardı!’
54 Müzik ve dansın aydınlanmacılığı
59 Başka dünya ve iyi insanlar

Yazılarıyla
5 Aydemir Güler / ‘Aynı ırmakta iki kere yıkanılmaz’
25 Kemal Okuyan / Bu işin sonu 1789, olmadı 1917
29 Alpaslan Savaş / Adı üstünde ‘Memur’-Sen
41 Kemal Kadıoğlu / Öyle ya da böyle
45 Şule Süzük Toker / Garaz
64 Nihat Behram / Yalan üretme ustalığı