Gazeteciler, 'Tasmalı değil, kelepçeliyiz' dedi

Gazetecilik faaliyetlerinden ötürü "terör" suçlamasıyla yargılanan tutuklu gazeteciler için Dışarıdaki Gazeteciler, Taksim'de yürüyüş düzenledi. Gazeteciler, "Her zaman tasmalı gazetecilikten değil kelepçeli gazetecilikten taraf olacağız" dedi.

Dışarıdaki Gazeteciler, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle "terör" suçlamasıyla tutuklu bulunan 104 gazeteci için Taksim'de eylem düzenledi. "Tasmalı değil kelepçeliyiz" diyen gazetecilerin düzenlediği eyleme BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın yanı sıra bir çok kitle örgütü temsilcileri de destek verdi.

"AKP elini medyadan çek"
"Haberime dokunma, habercime dokunma", "AKP elini medyadan çek" sloganlarıyla Taksim'den Galatasaray Meydanı'na yapılan yürüyüşün ardından Oda TV davasından tahliye olan gazeteci Ahmet Şık basın açıklamasını okudu.

Şık, "Onlar, hükümetin gözünün içine bakarak gazetecilik yapan, o neye izin verirse onu yazan, o neye öfkelenirse onu kınayan, 'tasmalı' lakabının hakkını veren gazetecilerden olmadıkları için aramızda değiller" dedi.

"18 Haziran'da Oda TV, 10 Eylül'de KCK davasında olacağız"
Türkiye basınının bugün büyük bir baskı, sindirme, sansür ve otosansürle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Şık, gazetecilerin yargılandığı davalara ilişkin, "Odatv Davası’nı nasıl kararlılıkla takip ettiysek KCK Davası’nda da cüret edeceğiz. Hukuksuzluğu teşhir edeceğiz, gazeteciliği yükselteceğiz. 18 Haziran’da Odatv Davası’nda 10 Eylül’de KCK Davası’nda olacağız" diye konuştu.

"Tasmalı değil kelepçeli gazetecilikten tarafız"
Hafta içi her gün 12:00’de Çağlayan Adliyesi önünde tutuklu gazeteciler için yapılan Tanıklık Günleri'ne de katılım çağrısı yapan Şık, "Her zaman tasmalı gazetecilikten değil kelepçeli gazetecilikten taraf olacağız" dedi.

"Basın özgür bırakılmalıdır"
Eyleme katılan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş da söz alarak, "Toplumu teslim alabilmenin ilk şartı medyayı teslim almaktır. AKP toplumu yeniden dizayn adına, toplumu teslim alabilmek için muhalif medyayı tutuklamalarla teslim almaya çalışıyor" dedi.

AKP-CHP görüşmesine de değinen Demirtaş, “Gazeteciler serbest bırakılmadan siyasi olarak sorunlara çözüm bulmak imkansızdır. İlk şart olarak basın özgür bırakılmalıdır. Özgür olmalıdır ki toplum tartışabilmelidir” diye konuştu.

(soL - İstanbul)