Gabriele’ye ve tutuklu Türk gazetecilere özgürlük

İtalyan gazeteci Gabriele Del Grande, 9 Nisan'dan beri Türkiye'de gözaltında. Bu durum, İtalya'da tepkilere neden olurken İtalya Senatosu'nda düzenlenen basın toplantısında yaşanan gelişmelerin uluslararası hukuka aykırı olduğu, Gabriele'nin derhal serbest bırakılması gerektiği söylendi.

Aslı Kayabal

İtalyan gazeteci ve belgeselci Gabriele Del Grande’nin 9 nisandan bu yana Türkiye’de idari gözetim altında tutulması İtalya’da tepkilere neden oldu. İtalyan senatosunda dün düzenlenen basın toplantısında Del Grande’nin gözaltı koşullarının uluslararası hukuka aykırı olduğu belirtirldi. İtalya Dışişleri bakanı Angelo Alfano da Türk hükümetine seslenerek, Del Grande’nin derhal serbest bırakılmasını talep etti. 

Hatay'da gözaltına alınmasının ardından Muğla'da Geri Gönderme Merkezi'nde tutulan Gabriele Del Grande, ilk kez önceki gün ailesini telefonla arayarak haklarından mahrum edildiği için açlık grevine başlayacağını söylemişti.

Del Grande kendisine bir avukat ya da yakınlarıyla görüşme hakkı tanınmadığını ve resmi olarak herhangi bir suçlamada bulunulmadığını aktarmıştı.

Del Grande'nin gözaltı koşullarının ortaya çıkmasının ardından, Senato İnsan Hakları Komsiyonu Başkanı Luigi Manconi, İtalyan Gazeteciler Sendikası Başkanı Giuseppe Giuletti ile Gabriele Del Grande'nin meslektaşları ve arkadaşları, dün Senato'da bir basın toplantısı düzenledi.

Luigi Manconi, Türkiye'nin Viyana Sözleşmesi gereği Gabriele Del Grande gibi yabancı ülke vatandaşlarına avukatlarla, yakınlarıyla ve ülkesinin diplomatlarıyla görüşme hakkı tanımakla yükümlü olduğunu söyledi.

Manconi, Del Grande ile görüşmek üzere, tutulduğu Muğla Geri Gönderme Merkezi'ne giden İtalyan konsolosluk yetkilileri ile bir Türk avukatın merkeze girişine izin verilmediğini açıkladı ve "Bu, Viyana Sözleşmesi'nin ağır ihlalidir" eleştirisinde bulundu.

Bu sabah Ansda’nın geçtiği hsbere göre Türk yetkililerin bir olasılık yarın (21 Nisan Cuma günü) Del Grande’nin Türkiye’deki İtalyan Konsolosluğu yetkilileri ile görüşebileceği ifade edildi.

"TÜRKİYE'DEKİ GAZETECİLER DE BİZİM İÇİN ÖNEMLİ" 

İtalyan Gazeteciler Sendikası (FNSİ) Başkanı Giuseppe Giuletti , Türkiye'de halen 150'ye yakın gazetecinin tutuklu olduğunu vurgulayarak "Gabriele kadar Türkiye'de hapislerde tutulan diğer gazeteciler de bizim için önemli" dedi. Giuletti, Türkiye'de basına yönelik baskıları 2 Mayıs'ta Roma'da protesto edeceklerini de ekledi ve bu gösteride hapisteki tüm gazetecilerin adını tek tek anacaklarını söyledi.

Öte yandan, Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani Twitter'a yazdığı mesajda "Del Grande'nin ve Türkiye'de haksız şekilde tutuklu bulunan tüm gazetecilerin derhal serbest bırakılması çağrısı yapıyorum. İfade özgürlüğü olmazsa demokrasi de olmaz" dedi.İtalya Dışişleri Bakanlığı da "yasalar çerçevesinde Del Grande'nin serbest bırakılması" çağrısı yaptı.

İtalya'nın eski Başbakanı ve iktidardaki Demokrat Parti'nin halihazırdaki başkanı Matteo Renzi de Twitter'da "Hep birlikte, ayrım yapmadan, Türk hükümetine açıkça, 'Gabriele'nin yanındayım' diyelim" mesajını paylaştı.

Mültecileri konu alan araştırmalarıyla tanınan 35 yaşındaki Gabriele Del Grande, "Suriye'deki savaş ve IŞİD'in doğuşunu, sıradan insanların öyküleriyle" aktarmayı hedeflediği bir kitap projesi üzerine çalışıyordu.

"Un Partigiano Mi Disse" (Bir Partizan Bana Dedi ki) isimli kitabı için kitle fonlaması yöntemiyle yaklaşık 48 bin avro toplayan Del Grande'nin, bu kitabı için araştırma yapmak üzere bölgeye gittiği belirtiliyor.Öte yabdan Gabriele Del Grande’nin 2014 yılında Antonio Augugliaro ve Khaled Soliman’şa birlikte çektiği ve Lampedusa’ya gelen beş Filistinli ve Suriyeli mülteciyi konu alan belgeseli “Io sto con la sposa”, 71. Uluslar arası Venedik Film Festivali’nde gösterilmişti.