Facebook 'şeffaflık' verilerini açıkladı: Türkiye'den 2078 içerik kısıtlandı

Facebook, 6 aylık "şeffaflık verilerini" açıkladı. Türkiye'den toplam 2078 içeriğe erişim kısıtlanırken, ABD'nin veri taleplerinin yüzde 60'ı mahkeme kararı ile geldi.

Dış Haberler

Facebook, 2015 yılının son 6 ayına ilişkin hükümetlerden gelen veri istekleri ve içerik kısıtlama taleplerinin dökümünü yayımladı.

Facebook, Türkiye'den toplam 443 talep aldıklarını, bu taleplerin 503 kullanıcı ya da hesapla bağlantılı olduğunu açıkladı. 

Facebook, "Bazı Verilerin Verildiği Taleplerin Yüzdesi"ni ise yüzde 84.20 olarak ilan etti.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), Türk mahkemeleri ve İnternet Hizmet Sağlayıcıları Birliği'nin yanı sıra sivil toplum örgütleri ve Facebook kullanıcılarının şikayetlerini de dikkate aldıklarını açıklayan Facebook, 5651 No'lu internet yasası uyarınca kişisel hak ihalleri, kişisel mahremiyete aykırılık ve Atatürk'e hakaret şikayetleri nedeniyle içeriğe erişimin engellendiğini söyledi.

Açıklamada, kısıtlanan içerik sayısının 2078 olduğu belirtildi.

Toplamda ise dünya genelinde hükümetler tam 46,763 kez veri talep etti. Bu rakam, bir önceki seneye göre yüzde 13'lük bir artışa tekabül ediyor.

Facebook'un açıklamasına göre, ABD'den gelen içerik taleplerinin yüzde 60'ı "gag order" ile yapıldı. Bu, verilerin talep edildiğinden kullanıcının haberdar edilmesinin engellenmesi anlamına geliyor.