Ertuğrul Özkök'e 'Cumhurbaşkanına hakaret' davası açıldı

Hürriyet Gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök’e, köşe yazısında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla dava açıldı.

Özkök’ün, 3 Eylül 2015 tarihli "Utan Ey Büyük Adam" başlıklı bir köşe yazısı nedeniyle Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmıştı. Başsavcıvekili Kadir Yılmaz tarafından yürütülen soruşturmanın sonunda Özkök hakkında köşe yazısı nedeniyle "Basın yoluyla Cumhurbaşkanı’na hakaret" suçundan 1 yıl 4 aydan 5 yıl 4 ay kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. 

Özkök'ün söz konusu yazısı nedeniyle geçen Eylül ayında soruşturma başlatılmıştı. 

KASTI BELİRLENEMEDİ

İddianamede, suça konu yazıda toplumda kabul görmeyen ifadeler kullanıldığı ve muhatabını küçük düşürdüğü savunuldu. İddianamede yazının amacı ve şüphelinin kastının, ifadesi alınamadığı için belirlenemediği belirtildi, “Söz konusu yazıda yer alan ifadeler, soruşturma makamınca görüş açıklama ve eleştiri sınırını aşan ifadeler olarak değerlendirilmiştir” denildi.

Hakaret edilenin Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olduğu öne sürülen iddianamede şunlar kaydedildi: “Maddi konusu Cumhurbaşkanı olan ve mağdur açısından özgü suç niteliği taşıyan bir suçtur. Suçun bu yapısal özelliğinden dolayı mağduru aynı zamanda devlettir. Hakaret içeren sözlerin Cumhurbaşkanı’na karşı söylenmesiyle suç tamamlanmış olur. Suçun manevi unsurunun oluşması bakımından failde kastın bulunması yeterli olup, failin saiki önem taşımaz.”