En iyi gazeteci ölü gazetecidir!

İsrail yanlısı bir grup, ABD’nin kirli savaşında bağımsız gazetecilerin yerinin olmadığına karar verdi ve “Bundan sonraki savaşlarda bağımsız gazeteciler öldürülmelidir” dedi.

soL (DIŞ HABERLER) ABD eski Devlet Başkanı Bush'un görevinden ayrılmadan önce Iraklı gazeteciden aldığı veda pabucu henüz herkesin hafızasındayken, geçen hafta ABD Devlet Başkanı Yardımcısı Joe Biden'in Sırbistan'da aynı şeyin başına geleceğinden korkarak gazetecileri basın toplantısına ayakkabısız alması gündeme düşmüştü. Aslında ayakkabısı olmasa da dünya üzerinde birçok gazeteci gerçekleri anlatmanın bir yolunu buluyor. ABD'de İsrail yanlısı neocon bir kuruluş, bu gerçeğin farkında olarak yeni bir rapor yayımladı.

JINSA (Ulusal Güvenlik için Yahudi Enstitüsü) adlı grubun tespitine göre, ABD, bundan sonraki savaşlarında bağımsız gazetecilere askeri saldırılar düzenlemeliydi. Rapora göre, ABD, Ortadoğu'nun 'fethi' kapsamında gelecekteki savaşlarında, medya, resmi politika sansürü üzerinden partizan medyaya askeri saldırılar düzenlemeliydi. JINSA'nın yönetiminde olan ABD ordusundan emekli albay Ralph Peters'in raporda geçen sözleri dikkat çekiciydi: "ABD ve müttefikleri sadece meydanlarda savaşmıyor. Her zaman için düşmanca tutum içinde olan üçüncü bir taraf bulunuyor." Peters'ın ifadesine göre bağımsız ve alternatif basın 'silahsız katiller'.

'Kazanmanın kirlisi temizi olmaz'
Raporda açıkça bağımsız gazetecilere askeri saldırıda bulunmak meşrulaştırılırken, savaşla ilgili ABD'nin bir bakış açısı yeniden netleştiriliyor. Savaş durumunda 'gerisi boş' (nothing else matters) olduğunu belirten raporda kazanmanın her şeyden öneli olduğu vurgulanıyor. "Temiz yoldan kazanamıyorsan, kirli olan yoldan kazan" denilen raporda ABD'nin şimdiye kadar aslında Irak'ta yürüttüğü gazeteci katliamlarını da akıllara getiriyor. 2003 yılının Mart ayından beri 116 Iraklı gazeteci medya çalışanı ABD askerleri tarafından katledildi. Toplamda öldürülen gazeteci sayısı ise 189. Bu saldırılardan en çok nasibini alan ise El Cezire yayın gurubu oldu. İşgal boyunca direniş haberlerinin ve ABD'nin insanlıkdışı uygulamalarının yer aldığı El Cezire'nin Irak'taki ofisleri basıldı ve yayın yapmaları engellendi. 2003 Nisan'ında Irak muhabiri Tarık Eyüp öldürülmüş, birkaç gün sonra da başka El Cezire muhabirleri tutuklanıp işkenceden geçirilmişti. 2001 yılında da Afganistan'daki ofisleri bombalanmış ve yayın yapmaları engellenmişti.