'El Cezire misyonunu tamamladı'

ABD'deki yayınını durduracağını açıklamasının ardından hakkında bir soru işareti daha oluşan Katar yanlısı El Cezire'nin "görevini tamamladığı" konuşuluyor.

Medya

Katar tarafından finanse edilen El Cezire, bu ayın başında ABD'deki yayını durduracağını açıklamıştı. Medya tekelinin İngilizce ve Arapça yayınları hakkında da soru işaretleri oluşmuştu.

Reuters'ten Tom Finn'in haberine göre, Katar'ın yeni emiri Şeyh Tamim bin Hamad el-Tani'nin yönetiminde, Cezire "Arap baharı"ndaki "megafonluk" rolünü oynamayacak.

2013 yılında ABD piyasasına giren kanal, prime time zamanında 20 bin ile 40 bin izleyici toplayarak hayalkırıklığı yaratmıştı.

El Cezire Arapça'nın eski Washington büro şeflerinden Hafız el-Mirazi, "Cezire'ye para dökülen günlerin geride kaldığını" düşünüyor.

Ona göre El Cezire görevini tamamladı. Bu görevin tanımı içerisinde Katar'ın ismini duyurma, siyaste etki etme, dış politikada etkili bir araç olma da yer alıyordu.

Mirazi'ye göre düşük petrol fiyatları da, Arap dünyasında güvenilirliğini yitiren El Cezire'yi fonlamamak için Emirlik'e bahane sağlıyor.

El Cezire, "Arap baharı"nın başından itibaren aktif bir tutum alarak Katar'ın dış politikası doğrultusunda yayın yapmış ve başta Müslüman Kardeşler olmak üzere İslamcı hareketleri desteklemek üzere seferber olmuştu.

Ancak 2013 yılında babası Şeyh Hamad'dan tahtı devralan Tamim'in daha usturuplu bir dış politika izlemeye çalıştığı ileri sürülüyor.

Eski bir Katarlı diplomat, Şeyh Tamim'in Katar'ı dünya arenasında tutmayı istediğini, ancak bunu bölgesel çatışmalarda yer alarak ya da komşularını kızdırarak yağmak istemediğini kaydetti.

El Cezire İngilizce ve Arapça servislerinde çalışan gazeteciler de bu yayınlarda tenkisata gidileceğinin söylendiğini aktarıyorlar.