Ekşisözlük gözüyle Gezi Direnişi

Son günlerde yandaş medya tarafından sürekli olarak hedef gösterilen Ekşisözlük’te AKP’ye karşı oluşan tepkinin içeriği incelendi. Sonuçlar Gezi Direnişi öncesinde AKP’ye karşı biriken tepkinin ilerici hassasiyetler doğrultusunda şekillendiğini gösteriyor.

Nevzat Evrim Önal - soL
Sosyal medyanın en önemli unsurlarından biri olan Ekşisözlük’te AKP karşıtı tepkinin ideolojik içeriğini gözler önüne seren bir araştırma yapıldı. Ekşisözlük’ün yandaş basın tarafından hedef gösterildiği ve hack saldırılarına uğradığı bir dönemde yapılan araştırma, Gezi Direnişi öncesinde bilhassa gençler arasında AKP’ye karşı biriken tepkinin niteliğinin AKP sözcülerinin “analiz”lerinin aksine çok güçlü bir toplumsal duyarlılık barındırdığını ve ilerici hassasiyetler doğrultusunda şekillendiğini gösteriyor.

Sözlüğe Gezi Direnişi’nin başladığı 28 Mayıs tarihine dek yapılan girdilerin analizini yapan araştırma, üç unsurdan oluşuyor: Birinci bölümde AKP karşıtı başlıklara yazılan girdilerin haftalık sayıları ele alınırken, ikinci bölümde en fazla yorum yazılan başlıklar, üçüncü bölümde ise tepkisel yorumlarda en fazla bakınız verilen (atıf yapılan) başlıkların sayısı inceleniyor.

Giderek büyüyen tepki
Araştırmanın, AKP karşıtı başlıklara yazılan yorumların kaba sayısının ele alındığı birinci bölümde, tepkinin 2011 seçimleri itibariyle önceki dönemlere göre belirgin biçimde arttığı gözleniyor. Bilhassa 2012 ortasından itibaren “dindar nesil” ve kürtaj tartışmalarıyla benzersiz bir boyuta ulaşan tepki, 2013 yılı boyunca yüksek kalıyor ve Gezi Direnişi öncesinde 1 Mayıs’taki polis terörü ve Reyhanlı katliamını içine alan dört hafta boyunca bir patlamaya dönüşüyor.

Yoğunlaşma başlıkları
Bu patlamanın içeriği, araştırmanın ikinci bölümünde ortaya çıkıyor. Tepkisel başlıklardan girilen yorum sayısı bazında öne çıkanların değerlendirildiği bu bölümde, açık arayla en fazla tepkinin 2 bin 300 yorumla “11 Mayıs 2013 Reyhanlı Bombalı Saldırısı” başlığında verildiği görülüyor. Bu başlığı bin 50 yorumla “sigortalı olmayanların 213 TL ödeme zorunluluğu”, 950 yorumla “tecavüze uğrayan doğursun devlet bakar” ve 800 yorumla “Uludere Katliamı” başlıkları takip ediyor. Bu üç başlığın ardından ise 500’er yorumla “dindar bir gençlik yetiştirmek istiyoruz” ve “dekolte giyene tecavüz ederler” başlıkları geliyor.

En fazla yorum yapılan 50 başlığın ele alındığı bu bölümde tepkisel başlıkların genel içeriğine bakıldığında ise AKP’nin militan İslamcılığının ve toplumsal hayatı dinselleştirme çabalarının tepkilerin başlıca sebebi olduğu görülüyor.

Sorumlu Recep Tayyip Erdoğan
Araştırmanın üçüncü bölümünde ise tepki başlıklarında atıf yapılan diğer başlıklar incelenerek tepkinin kim veya neye yöneldiği analiz ediliyor.

Bekleneceği üzere bu bölümde Recep Tayyip Erdoğan, 160 atıfla açık ara önde giderken, onu 75 atıfla AKP, 65 atıfla Bülent Arınç ve 60 atıfla “yetmez ama evet” takip ediyor. Beşinci sırada 45 atıf alan “AKP kurmaylarının fantastik beyanları” başlığı tepkinin önemli bir başka sebebinin AKP iktidarının ideolojik saldırılarının ölçüsüzlüğü olduğunu gösterirken, altı ve yedinci sıralarda 35’er atıfla “din” ve “katliam” başlıkları yer alıyor.

Bu ilginç araştırmaya şu adresten ulaşabilirsiniz: http://ssgpp.wordpress.com/2013/07/29/gezi-eylemlerine-nasil-gelindi/