Dünya basını Reyhanlı için ne dedi?

Hatay'da onlarca yurttaşın hayatını kaybettiği patlamaların ardından, dünya basını ağırlıklı olarak AKP'nin açıklamalarını "yorumsuzca" yazmayı tercih etti. BBC Türkçe'nin haberinde Reyhanlı halkının söylediği sözler ise fazla söze yer bırakmadı.

NY Times: Onlarca kişinin Suriye sınırındaki kasabada öldüğü patlamalarda, Türkiye hükümeti Suriye rejimini suçlayan açıklamalar yaptı. Bu hafta Washington'ı ziyareti planlanan Başbakan Erdoğan'ın Obama ile Suriye'deki çözüm sürecini konuşması beklenirken, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry patlamanın ardından "Türkiye'nin bölgedeki rolü hayati" dedi.

BBC: Balkonlardaki Galatasaray ve Türk bayrakları olmasa, Reyhanlı’nın Türkiye’den ziyade savaş içindeki bir ülkenin toprağı olduğunu düşünebilir.
“Biz savaşta mıyız? Bizi bu Suriye isinin neden parçası haline getirdiler?”, “Size konuşsak ne olacak hükümet aleyhinde tek bir şey yazamazsınız siz!” (Görüş alınmak istenen halkın verdiği yanıtlar)

Press Tv: Protestocular şiddetin Erdoğan'ın anti-Suriye politikasından kaynaklandığını söyleyerek, Başbakan'ı istifaya çağırdı.

Guardian: Başbakan yardımcısı Bülent Arınç patlamanın ardındaki "olağan şüpheliyi" buldu : Suriye rejiminin istihbarat örgütü

Reuters: NATO üyesi Türkiye bu zamana kadar Esad rejimini sert eleştirenlerden biri olmuştu. Yaklaşık 3 yıldır da Suriyeli mültecilere ve Esad karşıtlarına yardımda bulunuyor.

Fox Tv: Patlamada ölenlerin büyük çoğunluğu Türkiye'ye giriş yapmak için bekleyen Suriyeli'lerdi.

ABC: Washington Enstitüsü'nde görev yapan Türkiye uzmanı Soner Çağaptay: Washington bölgede istese de istemese de daha aktif bir rol almak zorunda kalacak.

El-Cezire:
Türkiye, Esad'a bağlı grupları suçluyor.

BBC'den James Reynolds, saldırıların Recep Tayyip Erdoğan'ı sıkıştıracağını savunarak, başından beri Suriyeli muhalifleri destekleyen ancak savaşa dahil olmayan Erdoğan'ın patlamaların ardından çatışmadan uzak kalmasının zor göründüğünü belirtti.

Politics First dergisi editörlerinden Marcus Papadopoulos ise Reuters'e yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye'ye askeri müdahale için çabaladığını, saldırıların NATO müdahalesi için Türkiye'nin istihbarat servisinin desteğiyle düzenlemiş olabileceğini öne sürdü.

(soL - Dış Haberler)