Dünya basını, Fazıl Say'a verilen cezaya inanamıyor

Fazıl Say'a verilen ceza dünyanın da gündeminde. Birçok gazete Say'a verilen cezanın düşünce özgürlüğünü tehdit ettiği görüşünde birleşti.

Kompozitör ve piyanist Fazıl Say'ın dini değerleri aşağılama suçlamasıyla 10 ay hapis cezası alması dünya basınında büyük tepki yarattı. İşte o tepkilerden bazıları:

BBC: Türk piyanist İslam’a hakaretten suçlu bulundu. Dünya çapında ünlü piyanist Fazıl Say müslümanlara hakaret gerekçesiyle 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Duruşmaya katılmayan Say suçlamaları reddetti, bunların politik temelleri olduğu savunmasını yaptı. Entelektüel çevreler ve sanatçılar, AKP hükümetini Türkiye’nin seküler değerlerinin altını oymakla suçluyor.

NEW YORK TIMES: Uluslararası arenada tanınan piyanist Fazıl Say, İslam’a hakaret ettiği ve Müslümanları rencide ettiği gerekçesiyle 10 ay hapis cezası aldı. Türkiye’de son yıllarda pek çok entelektüel, yazar ve sanatçı İslam ve Türk kimliğiyle ilgili yaptıkları açıklamalar nedeniyle, bu kimlikleri eleştirilerden korumak isteyen AKP hükümeti tarafından yargılandı.

LA REPUBLICCA: Bir İstanbul mahkemesi, ünlü piyanist ve kompozitörü, ‘kafirlik’ olarak kabul ettiği bazı tweetlerinden dolayı 10 ay hapse gönderme kararı aldı. Müzisyen, Berlin, New York, Tokyo ve İsrail flarmoni orkestralarında çalmıştı.

ANSA: Türkiye dünyaca ünlü piyanistini cezalandırdı. Say, 15 ay hapis riskiyle karşı karşıyaydı. Ateist müzisyen ve solcu Say, hakkında açılan davanın, İslami lider Recep Tayyip Erdoğan’ın partisi AKP tarafından istenen “siyasi bir mesele” olduğunu açıklamıştı.

LIBERO QUTIDIANO: Dünya çapındaki ünü ve şöhreti bile Fazıl Say’ın cezalandırılmasını engelleyemedi. Türk besteci, 2012 yılında Twitter’daki takipçilerine ateist olduğunu itiraf edip, İslami cennet fikrini alaycı bir dille ele almasından dolayı kendisini fırtınanın ortasında buldu. Ateist Say, daha önce defalarca herkesin kendisini iktidar partisi AKP’nin pençeleri arasında bulabileceğini söylemişti.

FINANCIAL TIMES: Kendisini Twitter'da ateist olarak tanımlayan piyanist Fazıl Say’a 10 ay hapis cezası verildi. Dava dikkatleri Türkiye'de hukukun üstünlüğü sorununa çekti. Sansür karşıtı organizasyon PEN, aynı zamanda Türkiye’de hapiste bulunan çok sayıda gazeteci olduğu bir dönemde piyanist Say’ın davasının ifade özgürlüğü konusunda Türkiye için bir test olduğunu bildirdi.

(soL -Haber Merkezi)