Donbass'ta faşist infazı haber yaptığı için kovulan gazeteci, Donetsk'te televizyon kuruyor

Rusya'da "hain" olarak bilinen Rus gazeteci, ABD destekli yayından kovulmasının ardından Donetsk'te televizyon kuruyor.

Medya

Çeçenistan'da yaptığı haberler nedeniyle özellikle Putin yanlıları tarafından "hain" olarak nitelendirilen Rus gazeteci Andrey Babitskiy, Donetsk'te televizyon kanalı kuruyor.

2008'deki Gürcistan savaşında da "Rus saldırganlığı"nı kınayan Babitskiy, geçen sene ABD hükümeti tarafından fonlanan Radio Free Europe/Radio Liberty'den (RFE/RL) kovulmuştu.

Babitskiy'in kovulma hikayesi de ilginç. O dönemler, Russia Today sunucusu Liz Wahl'un canlı yayındaki istifası, Batı medyasında çok sayıda habere konu olmuş ve "taraflı yayın" iddiaları gündeme gelmişti.

Rus gazeteci ile RFE/RL editörleri arasındaki ilk sorun, Babitskiy'in kişisel blogunda Kırım hakkında yazdığı bir yazıyla ortaya çıktı. Gazeteci, Rusya ve Putin'i ağır bir dille eleştirmesine rağmen, yazının başlangıcında Putin'in Kırım hakkındaki tezlerine katıldığını söylüyordu.

Bunun üzerine RFE/RL, Babitskiy'i, başında olduğu bölümden aldı ve 1 ay işten uzaklaştırma cezası verdi.

1 ayın sonunda işine dönen Rus gazeteci, bu sefer Donbass'taki savaşı izlemeye gitti.

Novosvetlovka köyünde bir "gömme töreni"ne denk gelen Babitskiy, bu görüntüleri videoya aldı. Köylülerin aktarımına göre, gömülen 2'si sivil 2'si milis 4 kişi, faşist eğilimleri ile bilinen Aidar taburu tarafından infaz edilmişti.

Babitskiy, habere yorum katmadan onu Moldova'daki RFE/RL ofisine gönderdi ve video internetten yayımlandı.

Babitskiy'in anlatımına göre, bunun üzerine RFE/RL'deki "Ukrayna milliyetçileri" çıldırdı. Önce video internetten silindi; daha sonra Prag'daki ofise giden Babitskiy'e işine son verildiği söylendi.

Bir anti-komünist olan Babitskiy'in ABD'nin fonladığı bir yayından bu nedenle kovuluşu ilginç bulunuyor.

Donetsk'te kuacağı televizyonu "bir boşluğu dolduracak bağımsız bir yayın" olarak nitelendiren gazeteci, Donetsk ile Ukrayna'nın geri kalanında diyaloga yardımcı olmayı umuyor.