Dış basında Davutoğlu'nun düşüşü: AKP daha da güçlenebilir

Davutoğlu'nun düşüşü, dış basının da yoğun ilgisini çekti. İhtimaller arasında erken seçim ve AKP'nin güçlenmesi gösteriliyor.

AKP'de yükselen çatlak seslerin ve bugünBaşbakan Ahmet Davutoğlu'nun AKP genel başkanlığına aday olmayacağını açıklamasının ardından, Türkiye'yi bekleyen günler dış basının da gündemine girdi.

New York Times gazetesi, AKP'nin iç dinamiklerinde yaşanan çalkantının tüm ülke ve hatta bölge için önemli sonuçlar doğurabileceğini iddia etti.

Göreve yeni gelecek başbakanın Türkiye'yi erken seçime götüreceğini belirten gazete şu ifadeleri kullandı; "Parti yönetimindeki görev değişikliği, Türkiye pek çok zorlukla yüzleşirken yaşanıyor. Kürtlerle devam eden savaş, IŞİD savaşçılarının düzenlediği terör saldırıları ve milyonlarca Suriyeli mülteci bu sorunlar arasında. Davutoğlu'nun gidişi bir yandan da Erdoğan'ın önünü açıyor gibi gözüküyor.

Ancak göreve gelecek yeni başbakanla dahi Erdoğan'ın işi kolay değil. AKP Meclis'te yeni anayasayı referanduma götürecek çoğunluğa sahip değil. Yapılan anketlerin büyük kısmı da hâlâ halkın çoğunluğunun başkanlık sistemini desteklemediğini gösteriyor. Şimdi yeni beklenti göreve başlayacak yeni başbakanın ülkeyi erken seçime götürmesi. Böylece Meclis'te gerekli çoğunluğu ele geçirmeyi hedefleyebilirler."

İngiliz Guardian gazetesinde  yazan Simon Tisdall, Davutoğlu'nun gidişi hakkındaki analizinde; "AB - Türkiye göçmen krizi anlaşması, Erdoğan'ın hırslarının kurbanı olabilir. Ahmet Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile birlikte göçmen anlaşmasının mimarıydı. Anlaşma aynı zamanda Davutoğlu'nun daha yakın Türkiye - AB ilişkilerini arzuladığını da gösteriyordu. Belki de o anlaşmanın Türkler açısından en can alıcı ayağı vize serbestisiydi. Davutoğlu, 18 Mart'ta o tavizi almayı başarmış ve ardından da Erdoğan'a karşı pozisyonunu güçlendirdiğini düşünmüştü. Ancak iki siyasi arasındaki ilişkiler hızla kötüye gitti." ifadelerini kullandı.

Tisdall'a göre Davutoğlu, AB-türkiye ilişkilerinin daha yakın olmasını arzuluyor, Erdoğan'la bu konuda çatışıyordu. 

'ERDOĞAN KAMUOYU ÖNÜNDE KISKANÇLIK SERGİLEDİ'

"Erdoğan vize serbestisinin kendi başarısı olduğunu, kendisinin Başbakanlık döneminde zaten AB'den bu sözün alındığını söyledi. Kamuoyu önünde sergilenen bu kıskançlık Erdoğan'ın iktidarı paylaşmaya ne kadar gönülsüz olduğunu da gösterdi" diyen Tisdall, Davutoğlu'nun gidişinin pişmanlık yaratacağını iddia ederek şöyle yazdı; "Türkiye'deki siyasi belirsizlik, Suriye için çok kötü bir zamana denk geldi. Ateşkes sallantıda ve barış görüşmeleri de çökme noktasında. Birleşmiş Milletler çatışmaların yeniden başlaması durumunda 400 bin kişinin Türkiye sınırına yürüyebileceğini söylüyor... Davutoğlu'nun görevi bırakmasını isteyenler ileride pişman olabilir. Erdoğan'ın hakimiyeti her zamankinden daha tehlikeli ve durdurulamaz hâlde."

'AKP ÇOĞUNLUĞU DAHA DA ARTIRABİLİR'

Financial Times gazetesi; "Türkiye Başbakanı, Erdoğan'la anlaşmazlık sonrası görevden ayrıldı: Kudretli Cumhurbaşkanı, Davutoğlu'nun bağımsızlık çabalarından usandı" manşetiyle çıktı.

FT; "Davutoğlu'nun gidişi, Erdoğan'ın Türkiye'nin tartışmasız en güçlü siyasetçisi imajını pekiştirdi. Ancak Cumhurbaşkanı'nın otoriter eğilimlerini dengeleyici bir unsur da kalmadı. Ayrıca Davutoğlu'nun gidişiyle birlikte yeni bir seçim olasılığı ve Meclis'te zaten güçlü olan AKP'nin çoğunluğunu daha da artırması ihtimali gündeme geldi" ifadelerini kullandı.