Die Welt muhabiri 'RedHack'ten gözaltında

İstanbul’da gözaltına alınan Die Welt gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in avukatı Veysel Ok, sorguda Yücel’e sorulan soruların RedHack soruşturması ile ilgili olduğunu söyledi.

İstanbul'da gözaltına alınan Die Welt muhabiri Deniz Yücel'in Avukatı Veysel Ok, DW Türkçe'ye açıklamasında müvekkiline yöneltilen soruların RedHack soruşturması ile ilgili olduğunu belirterek, "Dolayısıyla terör örgütü üyeliği ile suçlanma ihtimali olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

Yücel'in gözaltına alınmasına ilişkin DW Türkçe'nin sorularını yanıtlayan avukat Ok, hakkında yakalama kararı çıkarılan Yücel'in Salı akşam saatlerinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne ifade vermek için gittiğini ve burada gözaltına alındığını belirtti. Dosyada gizlilik kararı bulunduğu için Yücel'in hangi suçlamalarla gözaltına alındığını bilmediklerini ifade eden Ok, şunları kaydetti: "Ben kendisi ile dün görüştüm. Bugünse başka bir avukatı görüştü. Şu ana kadar sorguda sorulan sorular, gazetecilik faaliyetlerinden çok RedHAck soruşturması ile ilgili. Dolayısıyla terör örgütü üyeliğiyle suçlanması ihtimali var.”

Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde tutulan gazeteci Deniz Yücel'in durumunun iyi olduğunu söyleyen Avukat Ok, "Kaçma şüphesi yok, zaten ifade vermeye kendi gitti. Dolayısıyla bir an önce salıverilmesini talep ediyoruz. Hukuken şu anda gözaltına olmasını gerektirecek bir durum yok” diye konuştu.

DIE WELT: SUÇSUZLUĞU ORTAYA ÇIKACAKTIR

Alman Die Welt gazetesi, Türkiye muhabiri Deniz Yücel'in İstanbul'da gözaltına alındığını duyurmuştu. Gazeteci Yücel, Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın özel e-posta adresine düzenlenen hacker saldırılarına ilişkin kaleme aldığı haberiyle ilgili soruşturma ekiplerine ifade vermek üzere salı günü İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gitmişti.

Die Welt'in haberinde Yücel'in evinin arandığı bilgisine de yer verildi. Die Welt'in Genel Yayın Yönetmeni Ulf Poschardt konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Muhabirimiz Deniz Yücel mükemmel bir iş çıkarıyor. Türk hükümeti, sürekli bir hukuk devleti olduğuna vurgu yapıyor. O nedenle suçsuzluğunun adil bir yargı sürecinde ortaya çıkacağından bir şüphemiz yoktur" diye konuştu.

43 yaşındaki aynı zamanda Türk vatandaşlığına da sahip olan Alman gazeteci, kendisini Marksist ve Sosyalist olarak tanımlayan hacker grubu RedHack'in Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın özel elektronik posta adresine düzenlediği siber saldırıyla ilgili haber yapmıştı. Söz konusu e-postalar aralık ayında Wikileaks platformunda ifşa edilmişti.

GAZETECİLİK ÖRGÜTLERİNDEN TEPKİ

Alman Gazeteciler Birliği (DJV) Başkanı Frank Überall, Yücel’in gözaltına alınmasıyla ilgili açıklama yaptı. Überall, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, hoşuna gitmeyen haberciliği bitirmek için olağanüstü hali suistimal etmeye çalışıyor" dedi. Überall, "Federal hükümetten diplomatik kanalları kullanarak meslektaşımızı korumak için olaya müdahale etmesini bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Almanya Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünden yapılan açıklamadaysa Türkiye’deki gelişmelerin ‘yeni bir boyuta’ ulaştığı belirtildi.

Die Welt'in haberine göre Yücel, Türk makamları tarafından terör örgütüne üyelik, verilerin kötüye kullanımı ve terör propagandası yapmakla suçlanıyor.

Albayrak'ın e-postaları ile bağlantılı olarak aralık ayından bu yana 6 gazeteci gözaltına alınmıştı. Bu gazetecilerden üçü terör örgütüne üyelik iddiası ile tutuklanmıştı.