DHA, Reyhanlı katliamını 'anladı'

Doğan Haber Ajansı, Lazkiye'deki birliği ile cihadcılara karşı savaşan Mihrac Ural'ın öldüğü şeklindeki iddiayı, "Reyhanlı İlçesi'nde 52 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırının planlayıcısı olduğu anlaşılan..." anonsuyla duyurdu. Reyhanlı'nın failinin neye dayanarak Ural ilan edildiği ise anlaşılamadı.

(soL - Haber Merkezi) Suriye'nin Lazkiye bölgesindeki Ermeni kasabası Kesab'a Türkiye'nin desteği ile saldıran El Kaide ile Suriye ordusu arasındaki çatışma sürerken, "Mukavemeyyi Suriyy" adlı örgütüyle cihadcılarla savaşan Mihrac Ural'ın hayatını kaybettiği iddiaları ortaya atıldı.

Bu iddiayı "haber" olarak veren Doğan Haber Ajansı (DHA) ise, Mihrac Ural'dan, "Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde 52 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırının planlayıcısı olduğu anlaşılan ve Hatay'a sınır olan Lazkiye'de yaşayan 'Acilciler' adlı terör örgütü lideri" olarak bahsetti.

Haberde şunlar söylendi:

"Sınırımıza gelen haberlerde, cuma günü ÖSO üyelerinin Suriye'nin Keseb Sınır Kapısı'nı almak için rejim askerleri ile ÖSO askerleri arasında çıkan çatışmada Mihraç Ural'ın rejim askerlerine destek verdiği ve bu sırada 3 adamıyla birlikte öldüğü öne sürülürken, bu iddia ÖSO üyeleri arasında sevinçle karşılandı.

Türkiye sınırına yakın bir bölgede Suriye rejimi tarafından korunarak yaşayan Mihraç Ural'ın adı en son Reyhanlı'da 52 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırıların planlayıcısı olduğu iddiasıyla gündeme gelmişti. Hatay doğumlu olan Ural'ın örgütünün Reyhanlı patlamasına kadar, Türkiye'de son dönemde bilinen bir eylemi bulunmuyordu."

Reyhanlı'yı planlayanan Ural olduğu 'anlaşıldı' mı?
DHA'nın Mihrac Ural'ın Reyhanlı katliamının planlayıcısı olduğunu nasıl anladığı ise bilinmiyor. Oysa, Reyhanlı'nın AKP ve MİT tarafından bilindiği, RedHack tarafından sızdırılan belgelerde ortaya çıkmıştı.

Öte yandan, Reyhanlı katliamı iddianamesinde THKP-C Acilciler örgütünün Suriye yönetimiyle irtibatlı olarak saldırıyı planladığı ileri sürülürken, tek bir somut kanıta dahi yer verilmemişti.

Saldırıya ilişkin Redhack tarafından yayınlanan istihbarat belgesi de iddianameye giremezken, söz konusu Jandarma İstihbarat belgesinde saldırıyı Suriye’deki İslamcı çetelerin gerçekleştireceğine yönelik önemli tespitler yer alıyordu.

Adana’da görülen, El Kaideciler’de sarin gazı materyali yakalanmasıyla ilgili davanın iddianamesinde ise savcı, Reyhanlı saldırısına atıfta bulunuyor ve El Kaide çetesinin, saldırıyla ilgisi olabileceğini ima ediyordu.

Reyhanlı saldırısının zanlıları olduğu öne sürülen Yusuf Nazik ve Mehmet Gezer, 19 Temmuz’da Yurt gazetesine yaptıkları açıklamada Heysem Topalca’ya işaret etmişti: “Topalca, Suriye’deki cihatçılara destek veren Suriye vatandaşı bir Türkmen. Bize bu tezgâhı kuran kişi, Heysem Topalca olabilir. Topalca’yla zaman zaman Reyhanlı’dan mal geçirmek için işbirliği yapıyorduk. Bu adam eskiden beri kaçakçılık yapar. Hem Reyhanlı bölgesinden hem de Yayladağı’ndan geçiş yapabiliyor. Biz Reyhanlı’ya yanaşamıyoruz bile. Oralar cihatçıların elinde. Bizi görseler keserler. Bu işte kesinlikle onun parmağı var.”