Cumhuriyet'ten 'Saray darbesi' yanıtı

Cumhuriyet gazetesinde yapılan yönetim değişikliği sonrası tartışmalar sürüyor. Gazeteden istifalar yaşanırken, yeni yönetimde yer alan gazete yazalarından Ali Sirmen, gazeteyi hedef alanlara ilişkin 'liboş takımı' ifadesini kullandı, 'Bunun neresi Saray Darbesi!?' diye sordu.

Cumhuriyet gazetesinde yaşanan yönetim değişikliği sonrası gazeteden istifalar yaşanırken, "Saray darbesi" iddiaları gündeme getirildi.

Uzun yıllardır Cumhuriyet'te olan ve son yönetimde de yer alan Ali Sirmen, "Saray Darbesi!" başlıklı yazısında eleştirilere yanıt verdi.

"Uğur Mumcu’nun deyimiyle 'liboş' takımından birinin sosyal medyada Cumhuriyet Vakfı’nda aralarında benim de yer aldığım yeni yönetimin oluşması olayını, belli bir Saray’a gönderme yaparak, 'Saray Darbesi' olarak nitelemesi üzerine bu yazıyı yazmak zorunlu oldu" diyen Sirmen, "İlhan Selçuk 'Eğer Cumhuriyet başarı kazanmak istiyorsa, ülkenin bütünaydın potansiyeline kapılarını açmak zorundadır' derdi hep. Ama 'İlhan Abi' bunu söylerken, Cumhuriyet ve aydınlanma devrimi ile ve Mustafa Kemal ile hesaplaşmayı amaç edinmiş olanların Cumhuriyet’i kürsü olarak kullanmalarını kastetmiyordu kuşkusuz. Benim de eski yönetime bu konuda duyarlı olmaması yüzünden eleştirilerim vardı. Bunları yazmam da engellenmedi. Son olarak, binlerce mazlumun tetikçisi Ergenekon ve Balyoz davalarının yalan belge sunucusu, hukuk ve bağımsız yargı düşmanı Taraf’ın kurucusu ve Genel Yayın Müdürü Ahmet Altan’ın 'Kitap Eki'nde çıkan 'Şatodaki çiçek' yazısı dolayısıyla, 18 Ağustos günü bu köşede yine bu konudaki özensizliği eleştirmiştim. Bu eleştirilerim, Vakıf’taki yönetim değişikliğini neden iyi karşıladığımı ve yeni yönetimde görev aldığımı anlatmaya yeter. Bunun neresi 'Saray Darbesi!'?" ifadelerini kullandı.

ALTI İSMİ AYIRDI

Sirmen, gazeteden ayrılan Orhan Erinç, Hakan Kara, Güray Öz, Çiğdem Toker, Tayfun Atay ve Murat Sabuncu’ya ilişkin ise, "Kadim dostum, yıllarca birlikte demokrasi mücadelesi verdiğimiz Orhan Erinç, kendilerini eskiden beri tanıdığım, yazılarını keyifle okuduğum, Hakan Kara, Güray Öz, Cumhuriyet’te çalıştığı kısa süre bir kişilik değil, bir servislik çaba ile tek başına bir gazeteye bedel performans göstermiş olan Çiğdem Toker, bir konuşmamızda “Allah aşkına bunca zamandır siz neredeydiniz” diye sormaktan kendimi alamadığım Tayfun Atay’ın Cumhuriyet’teki yazılarını arayacağımı, duygu ve sevgi dolu veda yazısını içim titreyerek okuduğum saygın meslektaşım Murat Sabuncu’yu da her zaman sevgiyle anacağımı da belirtmek isterim" dedi.