Cumhuriyet gazetesi davası başladı

Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticilerinin yargılandığı dava bugün başlıyor. Dava kapsamında 11’i tutuklu 17 yazar, çizer, muhabir, avukat ve yönetici yargılanıyor.

Cemaat'e üyelik suçundan sanık olan savcı Murat İnam’ın başlattığı Cumhuriyet gazetesi soruşturmasında açılan davanın bugün ilk duruşması başladı.

267 gündür tutuklu bulunan gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Kitap eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay, yayın danışmanı ve yazar Kadri Gürsel, okur temsilcisi Güray Öz, çizer Musa Kart, yazar Hakan Kara, avukat Bülent Utku ve Mustafa Kemal Güngör ve gazete yöneticisi Önder Çelik, 206 gündür tutuklu olan muhabir Ahmet Şık ve tutuksuz yargılanan gazetenin İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç, yazarlar Aydın Engin, Hikmet Çetinkaya, muhasebe çalışanı Günseli Özaltay ve Bülent Yener İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkıyor.

Gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hakkında ise soruşturma aşamasında yakalama kararı çıkarılmıştı.

GAZETECİLER İÇERİ ALINMADI

Dava öncesi çok sayıda gazeteci örgütü adliye önünde bir araya geldi. Yapılan açıklamada, tutuklu gazetecilere özgürlük istendi.

Duruşmanın başlamasına yakın salona tutukluların yakınları ve avukatları alındı. Yoğun kalabalık nedeniyle duruşma salonuna bazı gazeteciler alınmadı.

DURUŞMA ALKIŞLARLA BAŞLADI

Tutuklu gazeteciler duruşma salonunda alkışlarla karşılandı.

Duruşma kimlik tespitiyle başladı.

Tutuklu Cumhuriyet gazetesi yazarı Kadri Gürsel’in oğluyla sarılmasına jandarma subayı izin vermedi.

Ahmet Şık “Çoçuğunuz var mı” sorusuna “Kendisiyle gurur duyduğum bir kızım var” diye yanıt verdi. 

İDDİANAME OKUNDU

Duruşmada iddianamenin özetinin okunmasının ardından savunmalara geçildi.

Cumhuriyet'in haberine göre, savunma için ilk söz Genel Yayın Yönetmenimiz Murat Sabuncu'ya verildi. Ancak savunma metninin içinde bulunduğu evraklara jandarma el koyduğu için savunmasını yarın yapacak.

Avukat Abbas Yalçın söz alarak, "Erişemediğimiz bir dosyadaki delilleri karartma şüphesiyle tutuklanıyorsunuz. Şanslıysanız 5 ay sonra iddianame yazılıyor. Davanın açılması için aylarca bekleyeceksiniz. Bu hikayede ne hak, ne vicdan, ne de hukuk var" dedi.

Avukat Yıldız İmrek de duruşmada yargılanan kişi başına 3 avukat sınırlamasının savunma hakkının kısıtlanması anlamına geldiğini söyledi.

KADRİ GÜRSEL'İN SAVUNMASINA GEÇİLDİ

Tutuklu isimler arasında yer alan Kadri Gürsel'in savunmasına geçildi. "Bu iddiaların tamamı gerçek dışıdır" diyen Gürsel, ByLock kullandığı suçlamalarını da reddetti.

Gürsel, "ByLock ile iletişim kurduğum iddiaları asılsızdır, tek taraflı arandım" dedi.

AKIN ATALAY: CUMHURİYET'E SALDIRI

Akın Atalay'ın savunması:

31 yıllık avukatım ilk kez bir duruşmaya kravatsız geldim, çünkü geçen hafta kravatları topladılar. Savunmada kullanacağım kitapları sakıncalı diyerek getirmeme izin vermediler. 'Suç Örgütleri' isimli kitabı savunmamda kullanacaktım ama izin verilmedi. Bu dava Cumhuriyet'e ve gazeteciliğe saldırıdır.

Cumhuriyet Gazetesine yönelik soruşturma tam bir hukuk cinayetidir. İki amaç var: Cumhuriyet gazetesini susturmak ya da teslim almak, korkusuzca yazmaya devam edeceklere mesaj vermek. Bizi baskı, tehditle korkutamazlar. Örgütlerle ve devlet içinde yuvalanmış çetelerle gazetenin ilişkisi yoktur. Tek faaliyeti gazeteciliktir. Bu gazetenin adını Atatürk vermiştir. Yazarları bedel ödemiştir, katledilmiştir. Direncimizi kıramazlar. Bu operasyona maruz kalan, teslim alınmak, direnci kırılmak, pes ettirilmek istenen gazete öyle sıradan bir gazete değildir son nefesimize kadar gazetecilik mesleğine,etik ilkelere, onurlu geçmişe leke sürdürmeyeceğiz. Boyun eğmeyeceğiz. Bu gazete Cumhuriyet'tir ve bu gazete bir gazetecilik anıtıdır! Son nefesimizi verinceye dek dik duracağız. Bu gazetenin köklerinde, tarihinde ve hatta genlerinde bağımsızlık ve özgürlük tutkusu vardır. Soruşturma ve kovuşturma sürecine bakılınca, bu yargılamanın akla mantığa ne kadar aykırı olduğu görülecektir.

Bu haksızlığı yapanlar, asıl onlar çok korkuyorlar. Cumhuriyet korkmaz, teslim olmaz, pes etmez.