Cihan Haber Ajansı Ankara Emniyeti’nin imdadına yetişti: Meğer Barış'ı arkadaşları vurmuş!

ODTÜ’de öğrencilere saldıran Ankara Emniyeti kamuoyunun eleştirilerine maruz kalırken imdadına CHA yetişti. Ajans bu akşam yayınladığı haberde başına isabet eden biber gazı kapsülü nedeniyle ağır yaralanan Barışık’ın arkadaşları tarafından yaralandığını iddia etti.

İki gün önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ODTÜ’ye gelmesiyle yaşanan polis saldırısı nedeniyle eleştirilerin hedefi durumundaki Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün imdadına Cihan Haber Ajansı yetişti.

CHA’dan Arif Eyvaz’ın imzasıyla bu akşam yayınlanan haberde polisin attığı biber gazı kapsülünün başına isabet etmesi sonucu ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan ve beyin kanaması geçirdiği öğrenilen Barış Barışık’ın, arkadaşlarının attığı taş sonucu yaralandığı iddia edildi.

İddianın Emniyet’ten verilen bilgiye dayandırıldığı haberde şu ifadelere yer verildi:

“Terörle Mücadele Şubesi ve İstihbarat’tan yaklaşık 10 kişiden oluşan özel bir ekibin, ODTÜ’deki olaylarda çekilen görüntüleri tek tek incelediği ortaya çıktı. İzlenen görüntülerde, Barışık’ın, iddiaların aksine, biber gazından değil arkadaşlarının attığı taşlardan yaralandığı ortaya çıktı.”

CHA: “Emniyet dediyse doğrudur”
CHA’nın haberinde iki nokta dikkat çekiyor. Bunlardan ilki, Emniyet’in iddiasının herhangi bir sorgulanmaya tabi tutulmaksızın doğru kabul edilmesi. Haberde Barışık’ın yaralanmasına ilişkin kullanılan “arkadaşlarının attığı taştan yaralandığı anlaşıldı” ifadesinde bu durum açıkça görülüyor. Emniyetten aldığı bilgileri hemen kamuoyuna servis eden ajans, elinde başka bir veri olmaksızın "Barış'ı arkadaşları vurmuş" anlamına gelen polis iddiasını haberine taşıdı.

Doktordan bilgi almak CHA muhabirinin aklına gelmedi!
Dikkat çeken diğer nokta ise haberde, üç gündür müşahede altında tutulan Barışık’ın yattığı hastanedeki doktorların bilgisine başvurmaksızın sadece polisin iddialarına yer verilmesi.

CHA’nın haberinin Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün olaylardan ODTÜ Rektörlüğü’nü sorumlu tuttuğu açıklamasıyla aynı saatlerde yayınlanması dikkat çekti. Emniyet’in açıklaması saat 19:26’da yayınlanırken haberin CHA internet sitesinde yayınlanma saati 19:32.

Cemaat basınının tavrı olayın en başından beri ortadaydı
ODTÜ’deki polis saldırısı başladıktan hemen sonra Gülen Cemaati’nin yayın organı Zaman Gazetesi olayı internet sitesinden “Başbakan geliyor’ diye ODTÜ’yü karıştırdılar...” başlığıyla duyurarak gerçekleri ters yüz etme girişiminde bulunmuştu. Cemaat’in haber ajansı CHA’nın ise yayınladığı polise karşı kamuoyunda oluşan tepkiyi hafifletmeye çalıştığı görülüyor.

Biber gazı kapsülüyle yaralanan tek öğrenci Barışık değil
Öte yandan başına gelen biber gazı kapsülüyle yaralanan tek öğrenci Barışık değil. Başka öğrencilerin de kafalarına gaz kapsülü isabet etmesiyle yaralandıkları bilinmekte.

Polislerin eylemlerde biber gazı kapsülleriyle eylemcileri hedef almakta oluşu ise herkesçe bilinen bir gerçek. Geçtiğimiz Newroz kutlamalarında çıkan çatışmalarda Hacı Zengin isimli vatandaş kafasına biber kapsülüyle ateş edilmesi sonucu hayatını kaybetmişti. BDP’li iki milletvekili Pervin Buldan ve Ayla Akat Ata da katıldıkları eylemlerde biber gazı kapsülleriyle hedef alınmaları sonucu yaralanmıştı.

(soL - Haber Merkezi)